Noita lumoaa J+J Teatterissa

J+J Teatteri

Noita palaa elämään

ensi-ilta 26.2.2022

Vastassa on salamyhkäinen tunnelma. Lava lepää värivaloissa, tyhjä katsomo odottaa ja kaikkialla on ihan hiljaista. Pian huomaan, että lämpiön puolella tapahtuu jotain; siellä lavastuksen suunnittelija Sonja Haromo näpertää sammaleesta ja oksista asetelmia, ja katossa on jo näyttävä luonnonmateriaaleista tehty koristus.

– Haluttiin tätä Noidan fiilistä tuoda myös muualle, Sonja selittää.

Alkamassa on J+J Teatterin Noita palaa elämään -näytelmän harjoitukset, ja pian paikka on täynnä säpinää. Sopivaa hiusverkkoa vielä etsitään, noidan tuohivirsut pitää kastella, valoja pitää säätää ja taustanauhaa muokata. Ensi-ilta lähenee, ja moni yksityiskohta loksahtelee paikoilleen. Kyseessä on teatterin 30-vuotisjuhlanäytelmä, mikä tuo aivan oman säväyksen mukanaan.

Miro Santerin oma ura teatterin ammattilaiseksi on alkanut J+J Teatterin nuorten ryhmästä.

Kaiken keskellä on ohjaaja Miro Santeri, teatterin ja elokuva-alan ammattilainen, joka asustelee nykyään Tampereella. Juuret ovat Jämsänkoskella, ja J+J Teatteri on se mistä kaikki alkoi. Kun tuli mahdollisuus ohjata näytelmä kotikonnuilla, päätti Miro toteuttaa jo jonkin aikaa mielessä pyörineen ajatuksen.

– Halusin tehdä jännitysnäytelmän, jossa on ripaus kauhua. Aloin käydä läpi käsikirjoituksia, ja Mika Waltarin Noita palaa elämään kiinnosti heti. Se on yksi vanhimpia suomalaisia kauhutekstejä, ja tunnetaan parhaiten vuoden 1952 elokuvaversiona. Noituus ja pahuuden erilaiset kysymykset kiehtovat, joten innostuin käsikirjoituksesta.

Satu Lehtinen, Iina Raatikainen, Veera Seppänen, Anna-Kaisa Vierinen ja Mervi Ala-Haavisto.

Miro kertoo, että luvassa on jännityksen täyteinen dramaattinen komedia, erästä roolihahmoa mukaillen ”pyssyjä ja kummituksia, pahalaisen juonia”. Joten ilahduttavan erilaista ja raikasta, mutta kuitenkin perinteistä juonivetoisuutta, jota on helppo seurata. Tematiikan voisi kiteyttää ihmisyyden ja pahuuden eri puolien pohtimiseksi.

Suureksi ilokseni pääsin seuraamaan läpimenoharjoituksia, ja voin paljastaa, että tiheää tunnelmaa ja kutkuttavaa jännitystä on tiedossa. Töitä näytelmän eteen on selkeästi paiskittu paljon, ja hyvä yhteishenki välittyy ihan kaikesta.

Tarina sijoittuu 1950-luvulle, kartanoon jonne saapuu myrskyn keskeltä Benjamin-niminen vieras (Levi Mikkonen). Pian alkaa tapahtua kaikenlaista kummallista, ja kartanon asukkaat ja vieraat pohtivat toden teolla, että kuka mystinen vieras mahtaa oikeasti olla. Voiko se kenties olla muinoin suohon haudattu noita…?

Levi Mikkonen on Benjamin, vai pitäisikö sanoa että noita…?

Näyttelijät löytyivät Miron järjestämän koe-esiintymisen avulla. Itse asiassa näyttelijäkavalkadi on syy siihen, miksi tekstiä hieman muokattiin. Alkuperäisen sovituksen tehneen Joel Elstelän sekä Suomen Näytelmäkirjailijaliiton luvalla se sovitettiin juuri J+J Teatterille sopivaksi sukupuolirooleja kääntämällä.

– Aika luontevasti ja vaivattomasti tämä onnistui. Alkuperäiselle kielelle ja tekstin tyylille pysytään kyllä uskollisena.

Timo Lavola on näytelmän toinen miesnäyttelijä.

Miro kehuu porukkaa lahjakkaaksi ja innostuneeksi, töitä on ollut helppo tehdä yhdessä. Mukana on ilahduttavasti myös ensikertalaisia. Yksi heistä on 15-vuotias Veera Seppänen.

– Olen ollut mukana nuorten teatterissa, mutta esitykset eivät koronasta johtuen toteutuneet. Joten rohkaistuin ottamaan Miroon yhteyttä, ja onneksi pääsin mukaan. Tämä on ollut mahtavaa, palo näyttelemistä kohtaan on vain kasvanut entisestään.

Myös Mervi Ala-Haavisto on ensimmäistä kertaa lavalla näyttelijänä. Samalla kun nainen suoristaa emännöitsijän mekkoaan ja varmistaa että koru on hyvin, hän kertoo nauraen että emännöitsijän rooli on juuri sopiva.

– Olen aivan myyty, tämä on ollut upeaa! Olen haaveillut näyttelemisestä jo kauan, nyt hetki jotenkin vain oli oikea. Uskaltauduin mukaan koe-esiintymiseen, kun ystäväni lupasi lähteä henkiseksi tueksi. Hän asuu muualla eikä osallistunut itse, mutta hänen läsnäolonsa auttoi valtavasti.

Mervi ja Veera ovat teatterin ensikertalaisia, ja odottavat jo innolla esityskautta.

Noidan roolissa nähtävä 16-vuotias Levi Mikkonen sen sijaan on tuttu kasvo jämsäläisellä teatterikentällä. Tampereen ilmaisutaidon lukiossa opiskelevalla nuorella on meneillään seitsemäs vuosi teatteriharrastusta.

– Olin Miron vetämällä draamaleirillä pari vuotta sitten, ja hänen tapansa ohjata teki vaikutuksen. Pidän hänen tarkasta ja kannustavasta tyylistään, kaikesta tekemisestä välittyy aito kiinnostus, joten halusin ehdottomasti lähteä tähän mukaan. Noidan rooli on haastava ja mielenkiintoinen.

J+J Teatterin 30-vuotisjuhlavuoteen mahtuu toki muutakin kuin 26.2. ensi-iltaan saapuva Noita palaa elämään. Yhdistyksen tuore puheenjohtaja Vesa Niinikangas kertoo, että nuorten ryhmä on valmistamassa Robin Hoodia keväälle, syksyllä puolestaan vuorossa on Sirkku Peltolan Mummun saappaassa soi fox.

– Tänä vuonna olemme myös aloittaneet teatterireissujen järjestämisen lähikaupunkeihin, matkanjohtajana toimii Tommi Tapiainen, jolla on vankka kokemus asiasta. Vaikka korona onkin varjostanut toimintaa, niin hyvällä mielellä aloitin vuoden alussa puheenjohtajana. Olen tutustunut teatterin historiaan, ja täytyy sanoa että se on komea, ja jatkokin näyttää erinomaiselta. Olen myös erityisen iloinen lasten ja nuorten ryhmistä, teatteri pitää huolta jälkikasvustaan.

Olen Vesan kanssa täysin samaa mieltä. J+J Teatteri on Jämsän kulttuurielämän helmiä, ja uskon vakaasti että se loistaa kirkkaasti jatkossakin. Noita omalta osaltaan jatkaa kunniakkaasti teatterin korkeatasoisella linjalla. Kannattaa ehdottomasti ottaa itse selvää, kuinka noidan käy!

Noita palaa elämään

Käsikirjoitus: Mika Waltari

Sovitus: Joel Elstelän sovituksen pohjalta uudelleen sovittanut Miro Santeri

Ohjaus: Miro Santeri

Musiikki/valosuunnittelu: Patrik Alapirtti

Äänituotanto: Niklas Piispala

Lavastus: Tuukka Remes

Lavastussuunnittelu ja tarpeisto: Sonja Haromo

Puvustus: Helena Salminen ja työryhmä

Rooleissa:Levi Mikkonen, Mervi Ala-Haavisto, Satu Lehtinen, Timo Lavola,
​Anna-Kaisa Vierinen, Veera Seppänen, Iina Raatikainen, Iida Vettenterä

http://www.jjteatteri.fi/

Esitysajat:
LA 26.2. klo 15
TI 1.3. klo 18.30
PE 4.3. klo 18.30
SU 6.3. klo 15
TI 8.3. klo 18.30
SU 13.3. klo 15
TI 15.30 klo 18.30
PE 18.3. klo 18.30
SU 20.3. klo 15
TI 22.3. klo 18.30
PE 25.3. klo 18.30
SU 27.3. klo 15
TI 29.3. klo 18.30
PE 1.4. klo 18.30

Liput: 15 / 13 / 11€

Tiedustelut ja varaukset: p. 050 466 9627 tai toimisto@jjteatteri.fi

Yksi vastaus artikkeliiin “Noita lumoaa J+J Teatterissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.