Kivipankissa juhlitaan valokuvausta

Jämsän seudun Kameraseura

60-vuotisjuhlanäyttely

Galleria Kivipankki

avoinna 27.2. saakka

Kosken pauhun, ötökän surinan ja lumen tunnun voi lähes aistia, kun astuu Galleria Kivipankkiin. Luonto tulee niin liki, kuin se valokuvissa vain voi tulla. On pakko pysähtyä ihmettelemään ja ihastelemaan.

Jämsän Mottilan baarissa kokoontui eräänä tammikuisena päivänä vuonna 1962 joukko valokuvauksesta kiinnostuneita henkilöitä, jotka päättivät perustaa yhdistyksen. Niin syntyi Jämsän seudun Kameraseura, jonka puheenjohtajaksi valittiin Arvo Inkiläinen. Samalla rytinällä aloitettiin kuukausittaiset tapaamiset, jotka 1980-luvulla nimettiin kuvailloiksi.

Seura porskuttaa edelleen, ja kuvaillatkin ovat yhä olemassa. 60 vuoden taivalta juhlistetaan nyt näyttelyllä Galleria Kivipankissa. Seuran sihteeri Eila Tiirinen sekä puheenjohtaja Kimmo Rampanen ovat tyytyväisiä kokonaisuuteen.

– Emme lähteneet kokoamaan historiallista kattausta, vaan halusimme tuoda uudempia kuvia esiin. Historiaa on mukana leikekirjan ja vanhojen kameroiden muodossa.

Näytillä on yhteensä viidentoista kuvaajan teoksia. Noin 70 valokuvaa kertoo pääosin luonnosta, sen yksityiskohdista ja häikäisevän hienoista hetkistä. Moni seuran jäsenistä kuvaa mielellään luontoa, mikä tulee upeasti näyttelystä ilmi.

– Usein kun luonnossa liikkuessa näkee jotain kiinnostavaa, heti tulee mieleen että olisipa hyvä kuvauskohde, Eila kommentoi.

– Ja onhan se luontokuvaus myös samalla ulkoilua, mukavaa touhua, Kimmo lisää.

Jämsä tarjoaa mainioita kuvauskohteita monipuolisine maastoineen ja koskineen. Etenkin Kimmo on kuvannut paljon virtaavaa vettä, kun taas Eilaa inspiroi tällä hetkellä etenkin linnut.

Flyygelin päällä Veikko Räsäsen valokuvia.

Kuvailloissa käydään läpi ajankohtaisia asioita ja kuvauskisan antia. Kevyet, tietyn teeman ympärille kehitetyt valokuvauskilpailut ovat seuran perustoimintaa, ja monelle oikein mieluinen tapa saada palautetta. Anonyymit kuvat arvioidaan ja kommentoidaan, ja se kuka kerää eniten voittoja vuoden aikana saa kiertopalkinnon haltuunsa.

– Joka kuukausi on tarkoitus järjestää kuvailta, mutta korona on vaikuttanut tähän tietenkin suuresti, kertoo Eila, jonka hallussa kiertopalkinto on tällä hetkellä.

Myös kuvausretket ovat perinteisesti olleet tärkeitä tapahtumia. Retkiin, kuten kaikkeen muuhunkin, liittyy hyvä yhteishenki, tarvittaessa auttaminen ja neuvominen. Seura ei edellytä jäseniltään mitään tiettyä taitotasoa tai kuvauskalustoa, vaan ihan kaikki kuvauksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Uusia jäseniä kaivataan, ja Kimmo sekä Eila kannustavat ottamaan rohkeasti yhteyttä.

– Ja ehkä tämä näyttelykin voi innostaa kuvaamiseen!

Maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Kameraseura järjestää yhteistyössä Jämsänlaakson Setlementin Liikkuvat taidetyöpajat -hankkeen kanssa valokuvauspajan Maalaishotelli Morvassa.

– Joo, yhdessä Jussi Murtosaaren kanssa ohjaamme pajan, jossa käydään läpi monenlaisia kuvaamiseen liittyviä juttuja. Kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, Kimmo vinkkaa. (Ilmoittautumiset Liikkuvien taidetyöpajojen Marjo Örnille, puh. 045 1061776.)

Kimmo ja Eila kumpikin tuumii, että valokuvaus voi nykyään ihan hyvin. Kuvaaminen on paljon helpompaa kuin ennen, ja tämä korostuukin kun katselee esillä olevia vanhoja kameroita.

– Kamerat ovat nykyään niin hyviä, eikä niiden peruskäyttö ole vaikeaa. Paljon on kuvaamisessa tapahtunut tämän kuudenkymmenen vuoden aikana, kaksikko pohtii.

Mutta nyt Kivipankissa saa hyvän käsityksen siitä, missä mennään juuri tällä hetkellä, ja millaiset aiheet seuran jäseniä kiinnostaa. Nähtävää ja tutkailtavaa näyttelyssä riittää takuulla jokaiselle.

Galleria Kivipankki

Seppolantie 7

Kameraseuran näyttely 27.2. saakka

avoinna ti-su klo 12–17

http://jamsanseudunkameraseura.blogspot.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.