Kivipankin kaksi näyttelyä tarjoaa iloa mielelle

Josefiina Salinmäki: Omin siveltimin

Minna Salinmäki: Vuoropuhelua

Avoinna 6.2.2022 saakka.

Alakerrassa on vastassa erilaisia kasvoja, katseita ja tunnelmia, värejä jotka houkuttelevat luokseen. Miten upea näky onkaan Jämsän Galleria Kivipankki, kun se tulvii taidetta ja luomisen iloa! Näystä vastaa Josefiina Salinmäen Omin siveltimin -näyttely, joka on kiistatta osoitus 12-vuotiaan huimasta lahjakkuudesta.

Kyseessä ei suinkaan ole Josefiinan ensimmäinen näyttely. Kaksi kertaa hän on ollut mukana yhteisnäyttelyssä isoäitinsä Kirsti Salinmäen ja äitinsä Minna Salinmäen kanssa. Nyt oli kuitenkin alusta asti selvää, että teoskokonaisuus on täysin oma.

Josefiinalle myönnettiin Majaoja-säätiön kuvataideapuraha viime syksynä. Sen turvin on tarkoitus järjestää tämän vuoden aikana kaksi näyttelyä, joista Omin siveltimin on ensimmäinen.

Josefiina on tehnyt kuvataidetta jo pitkään, ja itse asiassa hän on ollut mukana ensimmäisellä kuvataidekurssillaan neljävuotiaana. Kursseja on käyty muun muassa Oriveden opistolla, Hartolassa ja tietenkin Jämsässä. Aiheita teoksiin on kaikkialla.

– Ideoita tulee mistä vain. Kaikesta mitä näkee, kuulee ja kokee, ihmisistä, netistä, harrastuksista ja omasta mielikuvituksesta. Tykkään maalata etenkin ihmisiä ja kasvoja, se on kiehtovaa.

Josefiina käy tietenkin peruskoulua, mutta lisäksi Jämsän työväenopiston taiteen perusopetuksen kuvataidekoulua sekä käsityökoulua. Niiden antia onkin esillä myös näyttelyssä. Lisäksi aktiivinen nuori harrastaa tankotanssia ja liikkuu vapaa-ajallaan lasketellen, hiihtäen tai vaikka luistellen. Ja tietenkin on kavereiden kanssa. Näppärissä käsissä syntyy myös korvakoruja, joita on riittänyt myyntiin asti.

Taidekursseilla Josefiina on kulkenut äitinsä mukana. Minnan kädenjälkeä voi kipaista ihastelemaan Kivipankin yläkertaan, Vuoropuhelua-näyttelyyn.

– Kun Josefiinan näyttelyä alettiin suunnitella, ajattelin että voisihan sitä omankin laittaa kasaan. Taide on vahvasti läsnä elämässäni, teoksia syntyy koko ajan. Nautin siitä, miten maalatessa keskityn vain siihen hetkeen, mitään muuta ei silloin ole.

Taulujen rinnalla kulkee runoja, joiden asettelu ei suinkaan ole sattumaa – ne käyvät omaa vuoropuheluaan teosten kanssa. Vuoropuhelu ja kohtaaminen ovat monella tapaa näyttelyssä esillä. Aiheet kumpuavat muun muassa parisuhteesta, naiseudesta, äitiydestä, keski-iästä ja työstä työnohjaajana.

– NLP ja Vedic Art ovat tärkeässä roolissa, ne ovat johdattaneet minut taiteen ja luovuuden äärelle, näissä teoksissa on itse asiassa syviä, isoja prosesseja ja ajatuksia taustalla, NLP-kouluttajaksi valmistunut Minna kertoo.

NLP, eli neurolingvistinen ohjelmointi, on ajattelutapa ja toimintamalli, joka auttaa ihmisiä kehittämään omaa osaamistaan ja käyttämään sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Vedic Art puolestaan tarkoittaa ikivanhaan veda-traditioon pohjaavaa taiteen menetelmää, jossa taiteilijan oma kokemus ja inspiraatio on tärkeää. Luova prosessi lähtee ihmisen sisimmästä, ja taiteen tekemisestä nautitaan täysin vapaasti.

”Tämä teos on Josefiinasta, tein sen oikeassa mittakaavassa. Taustalla on vahva hopeinen, timanttinen maali. Timanttityttö”, Minna kertoo.

Minnan ajatus kiteytyy hyvin sydänaiheisiin teoksiin, ja niiden yhteydestä löytyvään tekstiin: ”Täällä tämä kaikki, sydämellä sinulle – voi hyvin.”

– Haluan jakaa taiteen avulla sitä hyvää mitä olen itse saanut ja oppinut. Haluan sanoa, että pidä itsestäsi huolta.

Ja yksi mainio keino vahvistaa omaa hyvinvointia on hakeutua taiteen ja kulttuurin pariin, johon Kivipankki nyt antaa hienon mahdollisuuden. Näyttelyiden äärellä katsottavaa ja pohdittavaa piisaa, ja ehkäpä joku inspiroituu itsekin kokeilemaan luovia voimiaan.

Niin ja mikä parasta, ainakin Josefiinan osalta luvassa on tämän vuoden aikana vielä toinenkin näyttely, sitä odotellessa!

Kummitädistä tehty maalaus on yksi Josefiinan omia suosikkeja.

Näyttelyt avoinna 6.2. saakka

arkisin klo 12–18 (ma suljettu), la-su klo 12–16.

Otamme sisään alakertaan 10 hlö ja yläkertaan 8 hlö kerralla.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

https://www.facebook.com/GalleriaKivipankki

Minna Salinmäen taidetta tämä sekä alempana olevat kuvat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.