Sira Moksin piirrosten kehot kertovat tunteista

Sira Moksi:

Ääriviivoja & Änkyröintiä

Luontaispuodin Kammari

avoinna 27.11.2021 asti.

Jokilaakson Luontaispuodin Kammarin pienimuotoiset, mutta erittäin mielenkiintoiset näyttelyt saavat jatkoa tällä kertaa Sira Moksin taiteen merkeissä. Joten varmaa on, että katsottavaa ja pohdittavaa riittää, sillä tämän jämsäläisen kuvataiteilija-muusikon kuvailmaisun voisi kiteyttää sanalla puhutteleva. Tai syvällinen. Tai koskettava. Tai hätkähdyttävä. Tai…

Sira tunnetaan etenkin poliittisista piirroksista, mutta nyt tarjolla on jotain muuta. Ääriviivoja & Änkyröintiä -näyttelyn kuvat ovat pääosin vuodelta 2015, joten ne ovat ajalta ennen kuin poliittiset aiheet veivät naisen mukanaan.

– Olen piirtänyt ihmisiä valtavasti, ja nämä työt ovat eräänlaisia pohdintoja kehon äärellä. Oli virkistävää käydä vanhoja kuvia läpi. Nämä ovat olleet esillä ainoastaan somessa, ja nyt on mukava tuoda nämä juuri tänne, tämä Seijan (El Sayed) Kammari on paikkana kiva, pidän tällaisista matalan kynnyksen taidepaikoista, jonne on helppo tulla.

Teoksissa on sanomaa, ja kuviin liitetyt tekstit ovat vuorovaikutuksessa kuvien kanssa. Tulkinnalle jätetään kuitenkin tilaa, ja on katsojasta kiinni mihin suuntaan pohdinta kulkee. Kehopositiivisuus, ikääntyminen, ulkoapäin tulevat vaatimukset ja roolit, arvostus, omat rajat, itsetunto, naiseus, ihon muisti ja elämän jäljet ovat teemoja jotka itsellä mielessä pyörivät Kammarin tarjonnan edessä.

– Kuvat ovat tunteen vastineita, kehot kuvaavat tunteita. Ja toki olen ajatellut myös sitä miten meidät on kyllästetty visuaalisella tulvalla, ideaalikehoilla. Haluan kertoa erilaisista vartaloista, ihmisyydestä kaiken ytimenä.

Vaikka näyttely ei haastatteluhetkellä ole ollut kuin muutaman päivän auki, taiteilijan ystävä Outi Pellossaari on jo toista kertaa paikalla. Outi on tuntenut Siran pitkään, ja tuntee myös tämän taiteilijantaipaleen.

– Siran kuvat ovat aina vaikuttaneet muhun tosi syvästi, ja niin on nytkin. Nämä menevät suoraan suoneen, jäävät mieleen asumaan. Siran taide on minulle terapeuttista.

En yhtään ihmettele, että kuvat ovat vetäneet Outin toistamiseen Kammariin, sillä kokonaisuus on täynnä yksityiskohtia ja ajatteluun houkuttelevia koukkuja. Uskon, että itsekin palaan vielä uudestaan näyttelyn pariin.

Outi ja Sira ovat pitkäaikaisia ystäviä.

Siran poliittisia piirroksia on ensi keväänä yksityisnäyttelyssä Helsingissä PAND – Taiteilijat rauhan puolesta ry:n galleriassa. Uusia kuvia syntyy koko ajan, sillä Sira kuvittaa kahta lehteä, Kansan Tahtoa ja Tiedonantajaa. Myös musiikkirintamalle kuuluu hyvää, ja eräs uutinen ilahduttaa erityisesti meitä Siran upean lauluäänen ystäviä:

– Meillä on uusi paikallinen bluesbändi The Old Shoes Blues, ensi kesän keikoille tähdätään. Paljon on jo kyselyitä tullut, tuntuu että uusi bändi kiinnostaa kovasti, mikä on oikein mukavaa.

Jo aiemmin Siran ääntä päästään kuulemaan Jämsän kirkossa Kevyesti jouluun -konsertissa 19.12.

– Esitän siellä sanoittamani ja säveltämäni Jokilaakson joulu -kappaleen, jonka tein kuusi vuotta sitten. Se on tehty Jämsälle.

Kappale tulee myös myyntiin cd-muodossa Matto & Sisustus -liikkeeseen, ja sen tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, paikalliselle toimijalle lapsityöhön. Joten tämä levy on ehdottomasti ostamisen arvoinen.

Kammarin näyttely avoinna 27.11. saakka

Sira paikalla aina torstaisin klo 16–18

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.