Huopa hurmaa kodissa ja galleriassa

Galleria Kivipankki

Huopaa kotona / Felt at home

avoinna 1.8. saakka.

Se taipuu vaatteeksi, matoksi, käytännön esineeksi tai taiteeksi, se voi olla untuvan kevyttä ja ohutta, tai sitten paksua, lämpöä talven varalle. Se on huopaa – se voi olla oikeastaan ihan mitä vain. Huovan monipuolisuutta päästään jälleen ihailemaan Jämsässä, kun Suomen Huopayhdistys Filtti järjestää Galleria Kivipankissa näyttelyn nimeltään Huopaa kotona / Felt at Home.

Merja Laurikainen-Vilmunen: Halittavat.

Jämsää voidaan tituleerata huovan kotikaupungiksi, eikä ole sattumaa, että Filtin näyttelyitä on jo pitkään järjestetty juuri täällä. Nyt vuorossa on 23. kerta. Alun perin ne olivat Jokivarren koululla, mutta sittemmin näyttelyt siirtyivät upeaan Kivipankkiimme. Jämsä on todellinen huopakaupunki – Huopaliike Lahtisen ja Alhon Huopatehtaan tuotteet tunnetaan laajasti, myös Koskenpäältä löytyy huopatehdas ja Jämsän huopatehdas siirtyi Pirtin Kehräämön omistukseen 2020. Joten perinteitä ja osaamista riittää, ja siitä voimme olla Jämsässä ylpeitä!

Sirpa Mäntylä: Lehdet ja Keetje van der Koogh: Pöllöt.

Kivipankissa on runsaasti katsottavaa ja ihmeteltävää; kuutisenkymmentä teosta ovat värikäs kattaus iloa, leikkisyyttä, luovuutta, käytännöllisyyttä sekä kantaaottavuutta. Esillä on esimerkiksi seinätekstiilejä, mattoja, verhoja, tyynyjä, nojatuoli sekä veistoksellisia taide-esineitä. Kansainväliset teokset ovat tällä kertaa saapuneet Belgiasta, Essenistä Vrouv Wolle Academiesta, huopa-alan studiolta ja koulutusyritykseltä.

Teemana on Huopaa kotona, mutta se ei suinkaan tarkoita ainoastaan perinteisiä sisustusesineitä ja -tekstiilejä.

– Aihetta on tulkittu monin tavoin, lähestytty luovasti ajatusta kodista, mikä ilahduttaa suuresti. Etenkin ulkomaalaisten teosten aiheissa näkyy muun muassa korona-aika ja eristyneisyys. Me suomalaiset teemme mielellämme käytännöllisiä, sisustukseen liittyviä töitä, siitä meidät itse asiassa maailmalla tunnetaan, näyttelykoordinaattori Sirpa Mäntylä kertoo.

Filtti on kansainvälinen yhdistys, ja se tulee ilmi myös näyttelyssä. Tekijöiden kansallisuuksista löytyy Suomen ja Belgian lisäksi muun muassa Hollanti, Saksa, Englanti ja Japani.

Rianne Machielse: Kuplanuket.

Kivipankin kokonaisuus on upea, kaikessa moninaisuudessaan silti eheä.

– Joo, lopputulos on harmoninen. Joka kerta sitä hämmästyy itsekin, miten hienosti täysin erilaisilta tekijöiltä saapuneet teokset lopulta sopivat yhteen, miten ne puhuttelevat toisiaan, näyttelyä rakentamaan saapunut pieksämäkeläinen Tiina Kerminen toteaa.

Myös helsinkiläinen Heidi Halm sekä espoolainen Leena Aaltio ovat tulleet ripustamaan näyttelyä, ja ovat näkemäänsä tyytyväisiä. Kaikki neljä naista ovat huovutuksen konkareita ja ennestään tuttuja keskenään, joten näyttelyn kokoaminen sujuu ammattitaidolla.

Tiina Kerminen, Leena Aaltio, Sirpa Mäntylä ja Heidi Halm rakensivat Kivipankin näyttelyä hyvällä meiningillä.
Anne-Mari Ohra-ahon teokset Vertti, Kerttu ja Martti, taustalla Rei´itetty, Pallot ja Laatta.
Henny van Tussenbroek: Eristyneisyys.

Piipahdan Kivipankissa vielä myöhemmin uudestaan, ja kohtaan juuri pestinsä aloittaneet kaupungin kesätyöntekijät. Pinja Pietarinen, 16, ja Miina Heinonen, 15, ovat ehtineet jo tutustua näyttelyyn, jota ovat kaksi viikkoa valvomassa. Kaksikon mielestä kokonaisuus on hieno, hienompi kuin mitä alun perin osasi kuvitellakaan.

Huopa ja huovuttaminen ei ole nuorille aivan vieras juttu.

– Joo, käsityökoulussa joskus huovutettiin, se oli ihan kivaa, Miina kommentoi.

Lempiteokset ovat jo valikoituneet, molemmat mainitsevat alakerran näyttävän kattokruunun, Pirkko Grönlundin Tähtikruunun suosikikseen, lisäksi Pinja nostaa esiin Evelien Oosterlingin Hiljaiset heijastukset.

Miina Heinonen ja Pinja Pietarinen ovat kaupungin kesätyöläisinä valvomassa näyttelyä.
Pirkko Grönlund: Tähtikruunu.

Kivipankissa vierähtää helposti tovi jos toinenkin, sillä yksityiskohta toisensa perään houkuttelee pysähtymään, katsomaan tarkemmin. Itse nautin etenkin väreistä ja leikkisyydestä, teoksista, jotka jollain tavalla jopa yllättävät. Uskon, että moni voi saada inspiraatiota omaan tekemiseen, vaikkapa käsitöiden tai taiteen parissa. Olen ihan varma, että jokaisen makuun löytyy jotakin, kannattaa siis ehdottomasti käydä heinäkuun aikana katsomassa, mihin kaikkeen huopa taipuu.

Näyttelyn ovat jyryttäneet jämsäläiset kulttuurinystävät Tommi Tapiainen ja Sami Malkki.

Avoinna 1.8. saakka, su-pe klo 12–18, la klo 12–17. Näyttelyyn ei ole pääsymaksua.

Galleria Kivipankki

Seppolantie 7, 42100 Jämsä

www.filtti.fi

Tiina Mäki: Kukkaseinä.
Leny Wolfsin Taistelu koronaa vastaan, sekä taustalla Merja Nousiaisen Linnut.
Hilde Moens: Taloni metsässä.
Evelien Oosterling: Hiljaiset heijastukset.
Heidi Halm: Pallomobiili.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.