Erkki Hirvelä – taiteilija suurella sydämellä

Erkki Hirvelän muistonäyttely

Niskalan ateljee, Alhojärvi Jämsä.

15.–24.7.2021

Erkki Hirvelä (1937–2020) kuuluu kiistatta tunnetuimpien ja menestyneimpien jämsäläisten taiteilijoiden joukkoon, ja hyvästä syystä. Mies teki vaikuttavan uran, toimi aktiivisesti taiteen kentällä aina 1960-luvulta saakka, ja lisäksi hän oli suuri persoona, Jämsän Äijä jonka moni tunsi. Myös minä sain tavata Erkin, ja muistan meidän rupattelut oikein hyvin. Parhaiten muistan tunnelman; taiteilijasta huokuneen lämminhenkisyyden ja elämänilon.

Nyt Erkin ateljeessa, Niskalassa Alhojärvellä, on nähtävillä muistonäyttely, joka on monipuolinen ja laaja katsaus taiteilijan työhön, ja samalla tuulahdus vuosikymmenten taa.

– Mukana on teoksia aina alkutaipaleelta, 1960-luvulta saakka, joten tämä antaa aika hyvän perspektiivin Erkin taiteeseen. Hienoa että saimme esille myös teoksia yksityiskokoelmista, taiteilijan leski Katriina Hirvelä kiittelee.

Jonas Hirvelä ja Katriina Hirvelä järjestävät Erkki Hirvelän muistoksi näyttelyn sekä konsertin.

Ja tosiaan, kokonaisuus on upea. Monet aiheet, kuten ihminen, luonto, erilaiset muodot ja tunnetilat ovat näkyvillä. On herkkää, kevyttä otetta, vahvaa kokeilevuutta, ekspressiivistä vimmaa, värien ilotulitusta, rikasta muotokieltä… Kaikessa henkii Erkin taidokkuus, omanlainen tapa tehdä ja ilmaista.

Niskalassa on vuosien varrella järjestetty lukuisia tapahtumia, näyttelyitä ja konsertteja, ja niinpä nytkin taide yhdistyy musiikkiin. Musiikki oli Erkille tärkeää, ja se vaikutti jopa suoraan hänen ilmaisukieleensä.

– Sunnuntaina 25.7. on muistokonsertti, joka on hyvin ”Erkin näköinen”. Luvassa on herkkää, kansallisromanttista musiikkia, mutta myös jotain aivan muuta, dramaattista ja jylhää. Myös isässä oli nämä molemmat puolet; herkkä poika, sekä luomisvoimainen, vahva taiteilija, viulisti Jonas Hirvelä kertoo.

Jonaksen rinnalla konsertissa esiintyvät sopraano Tove Åman ja pianisti Jari Hiekkapelto. Konsertissa kuullaan suomalaista laulu- ja viulumusiikkia, sekä Astor Piazzollan sävellyksiä.

Malli, vuodelta 1995.

Erkki Hirvelä kävi Suomen Taideakatemian 1958–1961, ja ensimmäisen kerran hänen teoksiaan oli esillä Jämsässä 1958. Hän oli aktiivisesti mukana monessa, ja osallistui useisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla, sekä piti yksityisnäyttelyitä.

Hänen teoksiaan on muun muassa Amos Andersonin taidemuseossa, Porin taidemuseossa, Wäinö Aaltosen museossa, Oulun taidemuseossa ja Keski-Suomen museossa, sekä monissa eri taidekokoelmissa. Hirvelä toimi alansa yhdistyksissä ja järjestöissä, hän oli muun muassa Valtion kuvataidetoimikunnan jäsen 1975–1977 ja Suomen Taidemaalariliiton puheenjohtaja 1986–1992.

Hirvelä aloitti maalaamisen öljyväreillä. Maalaamisen rinnalla 1960–70-luvuilla hän on tehnyt ympäristötaideteoksia. Samaan aikaan hän rakensi erilaisia konstruktiota eri materiaaleista. 1970-luvulta lähtien hän maalasi akvarelleja, joiden aihepiireihin kuuluivat ihminen, luonto ja ympäristö.

2000-luvulla akvarellien muotokieli muuttui yhä abstraktimmaksi. Eri kausina teoksissa painottui milloin värien herkkyys, milloin voima, milloin viivan, milloin pelkän värin merkitys. Piirtäminen kulki koko ajan mukana oleellisena ilmaisumuotona.

Taiteilijan työn ohella Erkki Hirvelä toimi lukuisissa luottamustehtävissä sekä opetustyössä akvarellimaalausta ohjaten.

(Lähteenä käytetty Wikipediaa sekä Kuvataiteilijamatrikkelia.)

Avajaiset ja Kolmijakoinen ihmismylly, maalaukset vuodelta 1966.
Niskalasta, 1976.

Erkin urasta löytyy vaikuttavia tietoja, mutta millainen mies työn takana oikeastaan oli, millainen taiteilija ja ihminen Erkki oli läheisten mielestä?

– Erkki oli rönsyilevä persoona, joka tykkäsi ihmisistä. Sosiaalinen, nautti seurasta ja keskusteluista, mutta toisaalta viihtyi myös yksinään. Kun luomisvire oli päällä, hän keskittyi tekemiseensä täysillä, ei koskaan ajanut pois ateljeesta, mutta oli selvästi silloin omassa tilassaan, Jonas muistelee.

Jonas ja Katriina molemmat puhuvat Erkin kohdalla vahvasta luomisvoimasta, elämän palosta, joka kantoi loppumetreille saakka. Myös tavallisuus, ihan tavallisen elämän arvostus, oli yksi Erkin periaatteista. Hän ei nostanut itseään muiden yläpuolelle, ja solahti aivan yhtä hyvin taiteilijapiireihin kuin kahvilan ukkoporukoihin.

– Voimakas ihminen, mutta myös herkkä. Puhui itsestään usein pienenä poikana, jokin leikkisyys ja ilo hänessä oli, Katriina juttelee.

Niskalassa vieraili paljon taiteilijaystäviä, harjoittelijoita ja muita vieraita, ja Erkki otti kaikki aina lämmöllä vastaan. Jokainen ihminen oli hänelle samanarvoinen, tärkeä. Erkin sydän oli suuri, ja maailmalle avoin.

Näyttely avoinna 15.–24.7.2021

tiistaisin suljettu, muutoin auki klo 12–18.

Niskalantie 41, Jämsä

Sunnuntaina 25.7. kello 14 Niskalan ateljeessa muistokonsertti.

Liput 20 € sisältäen kahvit. Lippuja on rajoitettu määrä. Varaukset 0400 576409.

Syksyn kukat, 2005 ja Omenia, 2013.
Akvarellit vuodelta 2003.
Pohjatuuli, 1963.
Ateljeen ainutlaatuinen lattia itsessään on kuin taideteos.
Kuvasin Erkin vuonna 2014 hänen kotikatunsa tienviitalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.