Nysän tuore puheenjohtaja seikkailee kesällä pahiksena

Talo huokuu menneisyyden tunnelmaa, yli 100-vuotista jykevää komeutta ja jonkinlaista perisuomalaista henkeä. Se on kerrassaan upea, ja varsin oivallinen kotipaikka Kuoreveden Nuorisoseura Nysälle. Rappusilla auringonpaisteessa istuskelee suhteellisen uusi yhdistyksen puheenjohtaja, Satu Nieminen.

– Aloitin vuoden alussa. Pikkuhiljaa tässä opetellaan, onneksi on niin hieno ja aktiivinen porukka ympärillä, että yksin ei tarvitse asioita pähkäillä.

Vaikka puheenjohtajan palli onkin 29-vuotiaalle jämsäläiselle uusi juttu, niin Nysä ja etenkään sen teatteritoiminta ei suinkaan sitä ole. Pohjanmaan lakeuksilta Kauhajoelta rakkauden perässä Jämsään vuonna 2015 muuttanut Satu on ollut teatteritouhussa mukana tavalla tai toisella lapsesta asti. Äiti on aktiivinen näyttelijä, ja tyttärelle teatterin maailma tuli tutuksi jo pienenä.

Vaikuttava seurantalo on nähnyt myös monet juhlat ja kekkerit, kuten myös Satun omat häät.

Jämsään muuttoa ei Satu ole katunut hetkeäkään, ja hän kokee että kotiutuminen tapahtui nopeasti. Keski-Suomen luonto vesistöineen on lähellä sydäntä, ja uusia ystäviä on saatu monta. Vastaanotto Jämsässä on ollut kaikin puolin lämmin.

– Esimerkiksi tänne Kuoreveden sakkiin oli tosi helppoa tulla mukaan, heti tuli sellainen tunne että on tervetullut.

Mutta miten Satu päätyi lopulta Kuoreveden Teatterin lavalle ensimmäistä kertaa 2017, onkin mukava tarina.

– Kauhajoella olin mukana Joulupukki ja noitarumpu -näytelmässä, jonka ohjasi eräs Maria Halminen, nykyään Telén. Kun sitten muutin Jämsään, otti Maria yhteyttä ja kertoi että on ohjaamassa Kuorevedelle näytelmää Impi, Auvo ja lemmentyrskyt, ja pyysi minua mukaan. Ja minähän lähdin. Joten oikeastaan hän on se yhdistävä linkki, miksi päädyin Nysän hommiin.

Satu esiintyy Marian ohjauksessa myös tänä kesänä, jos se vain suinkin koronarajoitusten puitteissa on mahdollista. Koko perheen näytelmä Maukka, Väykkä ja suuri seikkailu on kaavailtu ensi-iltaan 24.7.2021. Harjoitukset ovat käynnissä, ja porukka intoa täynnä. Teatteri on rakas harrastus, jonka pariin on ehditty jo kaivata.

Satu nähdään tällä kertaa pahiksen roolissa, joka tuokin naiselle haastetta, sillä kaikenlainen ilkeily tuntuu kovin vieraalta. Mutta toisaalta juuri se onkin yksi harrastuksen suola – pääsee kokemaan erilaisia rooleja, kaivamaan itsestä esiin monenlaisia juttuja.

– Ja onhan se sanottava näin kolmen pienen lapsen äitinä, että teatteri tarjoaa myös hengähdystä kiireisestä arjesta, sitä kuuluisaa omaa aikaa, Satu nauraa.

Perheen lapsista vanhin, kesällä viisi täyttävä tytär on jo kovasti kiinnostunut teatterin maailmasta, ja odottaa jo koska pääsee itse lavalle. Saattaa siis olla, että harrastuksen pariin innostuu myös kolmas sukupolvi.

Satu on tuttu näky lavalla, mutta myös vaikkapa kuiskaajana tai ääni- ja valopöydän takana. Nysän porukka ja yhteishenki saakin Sadulta kehuja – hommat hoidetaan yhdessä, samaan hiileen puhaltaen. Tämä on yksi syy siihen että Satu uskalsi tarttua tarjottuun puheenjohtajan pestiin: rinnalla on kokenut porukka, valmiina neuvomaan ja jeesaamaan asiassa kuin asiassa.

Nysä toki on muutakin kuin teatteria, vaikka se iso osa sitä onkin. Supersuosittu bingo on ollut koronan vuoksi tauolla, mikä onkin suuri harmi seuralle sekä kävijöille. Toiveissa on, että bingo päästäisiin aloittamaan ensi syksynä. Myös jumpat sekä ukkokerho, jossa rakennetaan muun muassa lavasteita, on ollut tauolla. Nuorten ilmaisutaidon kerho sen sijaan on pienellä porukalla ollut käynnissä koko ajan, ja ryhmä osallistui pienoisnäytelmänsä videoinnilla nuorisoseurojen katselmukseen, Kalkkareitten Kulttuurikeikkaan, josta tuli hyvää palautetta.  

Kesäksi on suunnitteilla 1.–5.-luokkalaisille päiväleiriä, ja 6.–9.-luokkalaisille yöleiriä. Näiden tiimoilta kannattaa seurata Nysän ilmoittelua heidän nettisivullaan.

Kun puhe kääntyy mieleenpainuvimpiin teatterikokemuksiin, paljastuu jo aiemmin mainitusta Joulupukki-näytelmästä mielenkiintoinen seikka. Mauri Kunnaksen kirjoittama Joulupukki ja noitarumpu oli Ne on -teatterin näytelmä, jota pohjanmaan porukka esitti aina San Diegossa asti. Koko työryhmä suuntasi FinnFesteille San Diegoon, Kaliforniaan vuonna 2011. Kokemus on ollut melkoisen mieleenpainuva.

– Olihan se hienoa, saatiin paljon positiivista kommenttia, se oli eksoottinen esitys paikallisten mielestä. Helle oli melkoinen, ja joulupukki ja paahteessa hieman kärähtäneet porot saivat tosissaan hikoilla asuissaan.

Vielä jää nähtäväksi, saadaanko tulevana kesänä hikoilla teatterin lavalla tai katsomossa, mutta toivotaan että Maukan ja Väykän seikkailuja päästäisiin heinäkuussa seuraamaan. Minä, kuten moni muukin, kaipaan jo kovasti teatterin lumovoimaa. Jämsän seudulla tehdään kaikin puolin erittäin laadukasta teatteria, josta voimme olla ylpeitä. Joten jos vain suinkin sallittua, marssitaan kaikki suurin joukoin kesällä katsomoihin!

http://www.nysa.fi/index.html

Nuorisoseura Nysällä on jäseniä tällä hetkellä noin sata.

Yksi vastaus artikkeliiin “Nysän tuore puheenjohtaja seikkailee kesällä pahiksena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.