Kulttuurikävelyt ovat uudenlaista yhdessäoloa

Jämsänlaakson Setlementti,

kulttuurikävely, helmikuun tiistait klo 13 alkaen.

Jämsä on täynnä tarinoita, mielenkiintoisia kohteita, erilaista nähtävää, sekä tietenkin historiaa, monia muistoja ja menneen ajan paikkoja. Tämä kaikki tulee hienosti ilmi Jämsänlaakson Setlementin helmikuisessa tapahtumasarjassa, kulttuurikävelyissä, jotka alkoivat tiistaina 2.2. Helmikuun aikana tiistaisin klo 13 Jämsän Äijän Aukiolta starttaava retki on kaikille avoin ja maksuton.

– Tämä poikkeuksellinen aika on tuonut monenlaisia haasteita, ja niin mekin olemme joutuneet miettimään uudenlaisia tapoja tuoda kulttuuria ja hyvää mieltä ihmisille. Kulttuurikävelyllä olemme suurimmaksi osaksi ulkona, suuntaamme jonnekin tiettyyn kohteeseen ja välillä pysähdellään juttelemaan ja vaikkapa jakamaan muistoja rakennuksista ja paikoista, kertoo Piippa Mutikainen, joka on yksi tapahtuman järjestäjistä.

Piippa Mutikainen ja Sirkka Heikkinen.
Kävelylle voi pukea oranssia päälle, sillä se on Setlementin tunnusväri.

Ensimmäisellä kerralla kirpeän aurinkoinen talvipäivä helli meitä osallistujia, jotka suuntasimme kohti Galleria Kivipankkia ja Salinmäkien Katse-näyttelyä. (Siitä olen kirjoittanut jo aiemmin, juttu löytyy täältä: Kiehtova katse valloittaa Kivipankin.) Kävelyjen kohde on joka kerta eri, ja ideana on paljastaa se vasta siinä vaiheessa kun lähdetään liikkeelle.

– Tämän voi toteuttaa monella eri tavalla, mahdollisuuksia on vaikka mihin. Otamme myös mielellämme vastaan toiveita ja ideoita, Piippa vinkkaa.

Seppolan sillalla pysähdyimme lukemaan Jämsän Tarinakartta -kyltit, jotka ovat osa Pia Männikön taideteosta vuodelta 2012. Tarinakarttaan on koottu jämsäläisten muistoja ja sattumuksia vuosien varrelta tapahtumapaikkoihin liittyen. Tarinakartta on loistava idea, ja osoitus siitä miten vuorovaikutuksella luodaan taidetta.

Perillä vastassa oli iloinen yllätys, kun kotiseutuneuvos Hannu Ahlstedt saapui pitämään pienen luennon rakennuksesta. Ilmari Launiksen suunnittelema, vuonna 1913 valmistunut Kivipankki todella huokuu historiaa. Hannu jutteli elävästi muun muassa rakennusvaiheen sattumuksista, ja onnistui lämminhenkisellä tarinoinnillaan tuomaan ihan uuden ulottuvuuden tapahtumaan.

Kirsti, Minna ja Josefiina Salinmäen näyttely olikin osalle porukasta ennestään tuttu. Sirkka Heikkinen oli käynyt katsomassa sen jo aiemmin, mutta kertoi yleensäkin vierailevansa paikallisissa näyttelyissä useampaan kertaan.

– Joka kerta näyttely aukeaa hieman eri tavalla; eri näkökulmat ja suunnat, tai vaikka erilainen valo, tuovat esiin jotain aivan uutta tutustakin teoksesta. Tässäkin kokonaisuudessa on tosi paljon katsottavaa ja koettavaa.

Anja Kaislo on Jämsänlaakson Setlementin puheenjohtaja.

Myös Virpi Pohjonen kiitteli näyttelyä monipuolisuudesta ja elämänmakuisesta otteesta.

– Kolmen sukupolven idea on mainio, on rikastuttavaa nähdä eri-ikäisten naisten kädenjälkeä ja ilmaisutapaa. Itselle tuttuja tunteita ja ajatuksia oli helppo löytää. Myös tekstit puhuttelivat. Ja olipas muuten ihana kokemus kiertää näyttelyä yhdessä pienellä porukalla ja jakaa kokemusta, Virpi kommentoi.

Virpin poika Onni Pohjonen liittyi joukkoomme koulupäivänsä jälkeen.

Taideannoksen jälkeen osa joukosta jatkoi Vitikkalan sillan kautta keskustaan omakustanteiselle kahville. Hauska yhteensattuma oli, että törmäsimme sillan kupeessa yhteen taidenäyttelyn taiteilijoista, Josefiinaan. Pääsimme siis kiittämään nuorta taiteilijaa näyttelystä henkilökohtaisesti.

Tuuli Paananen oli tyytyväinen kävelyretkeen.

– Oikein mukava juttu, lähden mukaan toistekin. Ja onhan se aina kiva, kun jotain tällaista järjestetään.

Olen täysin samaa mieltä, ja arvostan sitä että haastavinakin aikoina halutaan tuoda kulttuurielämyksiä sekä vuorovaikutusta ihmisille. Kulttuurikävely on tähän oikein oivallinen väylä – se on turvallisia kohtaamisia, vertaistukea, tarinoiden jakamista ja ennen kaikkea hetki yhdessä.

https://setlementtijämsänlaakso.fi/?fbclid=IwAR1oYE0vEI4p0UrtoH8l3R0axt2DOCPCYFiykB99GDMImIzIPXNrwqo3FKY

Jämsänlaakson Setlementti on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö. Se tuottaa kuntalaisten tarpeita vastaavaa toimintaa  – erityispainotuksena taide ja kulttuuri. Toiminta on avointa kaikille. Osa valtakunnallista Setlementtiliittoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.