Kiehtova katse valloittaa Kivipankin

Kirsti Salinmäki, Minna Salinmäki ja Josefiina Salinmäki:

Katse

Galleria Kivipankki, 7.2. saakka.

Marilyn Monroe hymyilee seinällä niin elävästi, että maalausta on pakko pysähtyä tuijottamaan. Vastapäätä tyttö on löytänyt äidin meikkipussin, toisen tytön katse sen sijaan on ainoastaan puolikas, toispuoleinen. Taiteilija teosten takana on Josefiina Salinmäki, 11-vuotias jämsäläinen. Hänen taidettaan on nähtävillä Jämsän Galleria Kivipankissa, kuten myös Josefiinan äidin Minna Salinmäen sekä isoäidin Kirsti Salinmäen.

Katse -niminen näyttely on jo toinen Josefiinan yhteisnäyttely. Ensimmäinen vuonna 2019 oli sen verran mukava kokemus, että ajatus jatkosta oli selvä. Palo luovaan ilmaisuun yhdistää kolmea sukupolvea – kuvataide on kolmikolle rakas harrastus.

Lahjakas Josefiina harrastaa paljon muutakin. Tällä hetkellä kuvataide on kuitenkin se ykkösjuttu.

– Harrastan myös viulun soittoa, käsitöitä, tankotanssia, hiihtoa ja laskettelua. Tykkään touhuta kaikenlaista. Maalaan ja piirrän oikeastaan joka päivä.

Avajaispäivänä Josefiinan seurana Kivipankissa oli koulukaveri Veera Sinisalo. Veera kehuu ystävänsä teoksia hienoiksi, ja kertoo käyneensä katsomassa myös aikaisemman Josefiinan näyttelyn.

Äidin kanssa Josefiina maalaa joskus yhdessä – viikonloppu mökillä sujuu usein maalaustelineiden äärellä.

– Josefiinalla on mielettömän hyvä värisilmä ja kyky hahmottaa mittasuhteita. Usein minä kysyn häneltä neuvoja ja vinkkejä. On ollut upeaa nähdä miten tytön taidot jatkuvasti kehittyvät, Minna sanoo ja katsoo tytärtään lempeällä ylpeydellä.

Silmät ja ihmisen kasvot ovat Josefiinan lempiaiheita.

Josefiina kertoo, että saa aiheita maalauksiinsa kaikkialta ympäriltään, esimerkiksi lehtikuvista. Aiheita ei tarvitse erityisesti miettiä, kunhan vain alkaa tehdä. Etenkin ihmisen kasvot ja silmät kiehtovat, ja tämä tuleekin näyttelyssä ilmi. Monista nimivaihtoehdoista näyttelylle valikoitui Katse, mihin sisältyy myös symbolinen ulottuvuus.

– Sillä on suuri merkitys, miten katsotaan toisia, miten katsotaan itseä. Etenkin hankalina aikoina korostuu sydämellisen, hyväksyvän katseen tärkeys – se voi kantaa pitkälle, Minna juttelee.

Minna harrastaa myös kirjoittamista, ja hänen runojaan löytyy Kivipankin seiniltä.

Kirstin teokset ovat posliinitaidetta ja öljymaalauksia. Innoittajana on usein luonto.

– Kyllä kuvataide on upea harrastus, keino purkaa tunteita ja mielentiloja, sitä kautta saa myös onnistumisen kokemuksia. Tärkeitä asioita ihmisen mielenterveydelle, Kirsti pohtii ja lisää, että hänelle on tärkeää kannustaa etenkin Josefiinaa jatkamaan taiteen parissa.

Kirstin maalaus.
Kirstin posliinitaidetta.

Alakerran rauhallisesta, minimalistisesta tunnelmasta siirrytään yläkertaan, jossa vastassa onkin jotain aivan muuta. Ihanaa, värikästä ilottelua, yllätyksiä, paljon nähtävää! Yksi huoneista on kokonaisuudessaan taideteos: maalauksia, runoja, puuta, kakkuvuokia, mekkoja, neuleita… Minnan taidonnäytteet pysäyttävät tutkimaan yksityiskohtia.

Minnan teoksissa on mukana muun muassa ajan kulumisen, keski-ikäisyyden, suvun ja sukupolvien ketjun tematiikkaa. Mikä on oma paikka suvun ketjussa, sekä kiitollisuus siitä että saa olla juuri tässä, juuri nyt.

– Suvustamme on viime aikoina menehtynyt tärkeitä ihmisiä, ja ehkä se on saanut miettimään näitä aiheita entistä enemmän. Minulle on luontevaa avata asioita luovuuden keinoin, myös joogaa ja kirjoittamista harrastava Minna kommentoi. Hänen runojaan, joihin muuten kannattaa ehdottomasti tutustua, pääsee lukemaan Kivipankin seiniltä.

Osa Kivipankin teoksista on tehty Vedic Art -metodilla, jonka Minna kokee läheiseksi. Sen ideana on ammentaa sisimmästään, päästää irti ja nauttia tekemisestä, olla utelias. Löytää uutta.

Minnan maalaus on tehty Vedic Art -menetelmällä.

Minna on työnohjaaja ja NLP-kouluttaja, joka on huomannut luovuudesta olevan hyötyä myös omassa työssä. Minnan yritys Työnohjaus Ajantaikaa Oy toimii ympäri Suomea. Työkokemusta ja koulutusta on kertynyt monelta alalta, toimelias nainen on työskennellyt muun muassa terveydenhoitoalalla, toimintaterapeuttina ja toimitusjohtajana.

Minna Salinmäki: Rokkaa sittenkin.

Katse on kokonaisuutena luovuuden ylistys, täynnä erilaisia tunteita ja mielialoja. Se on myös osoitus kolmen sukupolven yhteydestä, osa suvun tarinaa. Katsojalle se tarjoaa paljon koettavaa, ihasteltavaa ja ihmeteltävää.

Ja olen muuten aivan varma, että Josefiinasta kuullaan vielä. Nuoren jämsäläisen tulevaisuudenhaave on tulla taiteilijaksi, enkä epäile hetkeäkään etteikö näin kävisi. Käykää vaikkapa katsomassa sitä Marilynia, niin ymmärrätte heti mitä tarkoitan.

Galleria Kivipankki
Katse 29.1.–7.2.
Avoinna arkisin klo 13–19, la-su klo 13–17, ma suljettu.

Seppolantie 7, 42100 Jämsä

Koronarajoituksia noudatetaan, maksimissaan 10 henkilöä talossa kerrallaan.

https://www.facebook.com/GalleriaKivipankki/

Yksi vastaus artikkeliiin “Kiehtova katse valloittaa Kivipankin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.