Tulossa hupaisaa jurnutusta, joka naurattaa ja koskettaa

Jämsän Draamateatteri:

Mielensäpahoittaja ja Poika.

— ESITYKSET ALKANEET 11.7.2021 KOSKENPÄÄN TYÖVÄENTALOLLA —

Jurottava ukko istuu karvalakki päässään ja silmäilee alta kulmiensa. Kyllä ei ole mikään asia kuten ennen; ruokaa pitää tehdä itse, paras kaveri otti ja kuoli, poika rimputtelee jatkuvasti ja on huolissaan pärjäämisestä. Eikä ole enää puolisoa rinnalla, jakamassa arkista, sitä ihan tavallista elämää, pitäisi huolehtia verenpaineesta ja muusta turhanpäiväisestä. Kyllähän sitä pienemmästäkin mielensä pahoittaa.

Karvahatun alta löytyy jämsäläinen teatterilegenda, Väänäsen Seppo. Poika, joka lopulta tulee paikan päälle tarkistamaan miten isä oikein jakselee, on Pentti Ruukki. Myös naapurin Kolehmainen, Pentti Ilomäki, tavataan, vaikka ei aina niin kovin mielellään. Jämsän Draamateatterin Mielensäpahoittaja ja Poika on Risto Hakolan ohjauksessa harjoiteltu jo niin hyvin, että treenit sujuvat kuin vettä vain. Joten minä saan nauttia katsomossa vallan erinomaisesta teatterista.

Koronatilanne rajoituksineen on viivyttänyt esityskautta, mutta yksi juttu on varmaa.

– Kyllä tämä näytelmä tullaan Jämsässä takuuvarmasti näkemään, joko nyt keväällä tai viimeistään syksyllä, Risto vakuuttaa.

Ja se on hyvä se, sillä voin jo tässä vaiheessa vilpittömästi hehkuttaa, että tulossa on erittäin laadukasta, hauskaa ja koskettavaakin katsottavaa. Näytelmää on helppo toteuttaa erilaisissa tiloissa, joten se tullaan todennäköisesti näkemään Jämsässä eri paikoissa. Treenejä olin seuraamassa Teatteri Tenholla, jonne ensi-ilta oltiin alun perin suunniteltu.

Käsikirjoituksessa, jonka on dramatisoinut Seija Holma, yhdistellään useita Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-tekstejä, ja se kantaesitettiin 2013 Tampereen Työväenteatterissa. Risto näki näytelmän, ja piti siitä kovasti. Ajatus Mielensäpahoittajan tekemisestä kyti ohjaajan mielessä kauan, ja nimenomaan niin että Seppo esittäisi pääroolin. Viime keväänä Risto heitti ilmoille ajatuksensa, ja Seppo innostui – onneksi!

– Pikkuisen tein muutoksia, sillä halusin tuoda naapurin myös fyysisesti lavalle. Syyskuussa alettiin treenata, ja nyt tässä kiivaasti odotellaan koska päästään esitykset starttaamaan, Risto kertoo.

Projekti on ollut kaikille mieluinen, eikä ketään tarvinnut varsinaisesti houkutella mukaan. Porukka puhaltaa yhteen hiileen; ystävät sekä lämminhenkinen ja hyvä ilmapiiri ovatkin yksi iso syy siihen miksi teatteriharrastuksen parissa viihdytään vuodesta toiseen.

Seppo Väänänen, Pentti Ruukki ja taustalla mököttävä Pentti Ilomäki tähdittävät tulevaa näytelmää.

Tekstimäärä näytelmässä on valtava, joten opettelemista on riittänyt. Mielensäpahoittaja vyöryttää asioita toisensa jälkeen, aiheet liikkuvat laajalle, ja myös tunteet. Muun muassa isän ja pojan välinen suhde, ystävyys, vanheneminen, avioliitto, maailmanmenon nopea muuttuminen ovat käsittelyssä, kuten myös talojen rakentaminen, ruokakulttuuri ja tyhjänpäiväinen halailu. Kaikki ei ole suinkaan pelkkää huumoria, sillä liikuttaviakin juttuja on mukana.

Esityksen jälkeen en voi kuin ihailla ja ihmetellä, miten suvereenisti Seppo haastavan roolinsa vetää.

– Joo onhan tässä mahoton opettelu ollut, töitä saa tehdä. Mutta erittäin mielenkiintoinen rooli, on hienoa päästä tämä tekemään. Ensilukemalta en innostunut kässäristä, mutta sitten se alkoi viedä mukanaan, ja alkoi tuntua monet jutut kovin tutulta. On tässä asioita joista olen samaa mieltä. Välillä tuntuu, että tämähän on ihan kuin minä, Seppo nauraa.

Myös molemmat Pentit ovat omaksuneet roolinsa erinomaisesti. Pentti Ruukki suostui Pojan saappaisiin välittömästi, kun kysyttiin.

– On mielenkiintoista tehdä näin pienellä porukalla, ollaan päästy tosi syvälle näytelmään monella tapaa. Hyviä keskusteluja on käyty, Pentti kiittelee.

Pitkä ja huolellinen harjoittelu sekä todellinen uppoutuminen tekstiin ja hahmoihin näkyvät lavalla jo harjoituksissa, joten ensi-iltaa odotan suurella innolla. Uskon, että tämä on näytelmä, joka tarjoaa jokaiselle jotakin, sen verran laaja on aiheiden ja tunteiden skaala. Eli kannattaa seurata ilmoittelua, ja syöksyä teatteriin heti kun se vain on mahdollista.

http://www.jamsandraamateatteri.fi/

Jämsän Draamateatteri

Mielensäpahoittaja ja Poika

Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö

Dramatisointi: Seija Holma

Ohjaus: Risto Hakola

Rooleissa: Seppo Väänänen, Pentti Ruukki, Pentti Ilomäki.

Harjoitusajan kuiskaaja ja yleisjärjestelijä: Aija Heino.

Ääniajot, tuottaja: Risto Hakola

Taustamusiikkina Matti Ekmanin haitarinsoitantaa.

Koskenpäällä esitykset: SU 11.7. klo 15 (näytelmän ensi-ilta), TI 13.7. klo 15, TO 15.7. klo 18, SU 18.7. klo 15, TI 20.7. klo 15, TO 22.7. klo 18, SU 25.7. klo 15, TI 27.7. klo 15, TO 29.7. klo 18 ja LA 31.7. klo 15.

Koskenpään työväentalo, Käpylänraitti 4.

(Syyskuun esitysajat J+J Teatterilla ilmoitetaan myöhemmin.)

Jämsän Draamateatterin taustalla on Jämsänjokilaakson Teatterin Tuki ry, joka tuotti Jämsään kesäteatteriesityksiä 2011-2019, ensin HimosTeatteriin ja vuodesta 2015 Jämsän Kesäteatteriin Pietilän Sähkökosken näyttämölle. Jämsän Kesäteatterin toimintaa jatkoi kesästä 2020 alkaen Teatteri Tenho.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.