Kulttuurin monitaituri Marjo Örn pyrkii säilyttämään ilon ja höpsötyksen elämässä

Nauru, lämpö ja aitous jäävät päällimmäisinä mieleen Marjo Örnin kohtaamisesta. Hän on jämsäläinen kulttuurin monitaituri, joka on tuttu monelle. Olet saattanut nähdä pirteän Marjon Turkinkylän teatterinlavalla, eri tapahtumissa soittamassa, laulamassa sekä laulattamassa, tanssimassa, esiintymässä Peppi Pitkätossuna tai Mölli Peikkona tai vaikkapa vetämässä lasten tanssiryhmää.

Marjo on aktiivinen toimija monella saralla, ja ihastuttanut paikkakuntalaisia iloisella olemuksellaan jo vuosia. Vuonna 2003 hän muutti Etelä-Suomesta Jämsään, eikä ole päätöstä katunut.

Musiikki on ollut oikeastaan aina iso osa 41-vuotiaan naisen elämää.

– Lapsena kiinnostuin pianon soitosta, ja hyvin nopeasti soittaminen vei mukanaan. Mulla on ollut koulussa erinomaisia, kannustavia musiikinopettajia, joiden merkitys on ollut valtava. Yläasteella opettelin itsenäisesti kitaran soiton, ja siitä asti on kitara kulkenut matkassa. Laulamisesta innostuin myös, kun sain asiasta positiivista palautetta. Meillä oli koulussa upea porukka, jonka kanssa tehtiin sketsejä ja esityksiä, ja sieltä se into teatteriin kumpuaa.

Marjo on kahden lapsen, pian viisi vuotta täyttävän Onnin ja 12-vuotiaan Moonan äiti. Kun lapset tulevat puheeksi, on ensimmäinen, onnellisesti huokaistu kommentti, että omat lapset ovat ”voima ja henki”, suuri rakkaus. Lämmöllä Marjo suhtautuu myös muihin lapsiin ja nuoriin – niin, ja aikuisiin.

– Ylipäätään pidän ihmisistä, olen tällainen ulospäinsuuntautunut höpöttäjä. Kyllä ilo ja höpsötys pitää elämässä säilyttää!  

Marjo on koulutukseltaan lähihoitaja, joka tunnustaa omaavansa hoivavietin. Jos jollakin on paha olla, yrittää hän aina parhaansa mukaan auttaa. Myös epäkohtiin pitää puuttua, jos sellaisen huomaa.

Kansanmusiikki, etenkin nykykansanmusiikki, on lähellä Marjon sydäntä. Vuoden 2006 tienoilla silloinen päiväkodin työkaveri houkutteli Jämsän Tanhuujien toimintaan. Vaikka tanssitaustaa ei entisestään ollutkaan, alkoi homma nopeasti sujua.

– Olen nopea oppimaan, ja kun kävin kansantanssiohjaajakoulutuksen, innostuin toden teolla. Nykyinen kansanmusiikkikenttä on valtavan laaja, se antaa mahdollisuudet vaikka mihin!

Marjo vetää tällä hetkellä Jämsässä viittä kansantanssiryhmää, sekä kolmea tanssiporukkaa Jyväskylässä. Hän tekee itse koreografioita, ja kertoo, miten hyvä kappale synnyttää heti ajatuksen kuvioista, liikkeestä, joka tuntuu kehossa.

Marjo ja Moona. Kuva: Marjon kotialbumi.

Kaikesta huomaa, että ryhmien vetäminen ei ole pelkkää työtä, sillä tanssijat ovat ohjaajalleen selvästi tärkeitä. Vuorovaikutuksella on suuri merkitys.

– Esimerkiksi nuorten kanssa käymme hienoja keskusteluja, kyse on paljon muustakin kuin tanssimisesta. Ylipäätään aito kohtaaminen on arvokasta. Oli ihminen missä tilanteessa tahansa, minkä ikäinen hyvänsä, tulisi aina kohdata toinen aidosti, olla läsnä. Yritys ymmärtää toisen näkökulmaa avartaa.

Kuva: Marjon kotialbumi.
Kuva: Marjon kotialbumi.

Piano ja kitara ovat olleet musikaalisen naisen soittimia jo kauan, ja pari vuotta sitten mukaan astui harmonikka. Tytär oli aloittanut soittamisen jo eskari-iässä, ja haastava, kaunisääninen instrumentti alkoi kiehtoa enemmän ja enemmän.

– Makee soitin. Eikä todellakaan helppo. Pidän itseni haastamisesta, haastetta pitää olla, muuten tylsistyn. Olen mukana Jämsän työväenopiston harmonikkaryhmässä, ja solistina Tanssiorkesteri Gunnarissa.

Marjon tekeminen kiteytyy pitkälti hyvän olon ja ilon levittämiseen. Hänen yrityksensä, Toiminimi Kotkantähden on vuodesta 2016 ollut hyvinvoinnin asialla monin tavoin. Sitä kautta taitavan jämsäläisen voi tilata vaikkapa laulamaan juhliin tai esiintymään Peppi Pitkätossuna, lisäksi työnkuvaan liittyy Aloe Vera -tuotteiden myyntiä.

Uusin juttu mistä Marjo on innostunut, on Jämsänlaakson Setlementti. Ideana on tuoda kulttuurihyvinvointia ihmisille, taiteen ja luovan toiminnan avulla.

– Yhteistyö on avainsana. Tehdään yhdessä, positiivisessa hengessä, ja tuotetaan sitä hyvää kaikille.

Aika paljon Marjosta kertoo se, miten onnellisena hän kertoo tapaamistamme edeltävän päivän työkeikasta. Silloin Marjo oli Tikkalassa, yli 70-vuotiaiden Virtapiirissä soittamassa, laulamassa sekä laulattamassa.

– Musiikin voima on uskomaton! On upeaa nähdä, kuinka se herättää muistoja, tunteita, innostaa, liikuttaa. Saan levittää hyvää mieltä ihmisille musiikin avulla, olen siitä valtavan kiitollinen.

https://www.facebook.com/kotkantahden

Marjo Örn

– Syntynyt 1979 Helsingissä. Muuttanut Jämsään 2003.

– Koulutukseltaan ylioppilas, lähihoitaja ja suorittanut myös varhaisiän musiikkikasvatuksen ammatilliset erikoistumisopinnot.

– Yrittäjä, T:mi Kotkantähden perustettu 2016. Sitä ennen työskennellyt mm. lastenhoitajana.

– Vetänyt useita musiikkikoulutuksia ja yhteislauluhetkiä. Ohjaa kehitysvammaisten musiikkikerhoa.

– Toiminut erilaisten kokoonpanojen solistina sekä kitaristina.

– Harmonikkaopinnot Jämsän musiikkiopistossa 2018 alkaen.

– Näytellyt Turkinkylän teatteripiirissä. Vetänyt J+J Teatterin lasten ryhmää 2014.

– Tehnyt lukuisia koreografioita, mm. teatteriin ja tanssinäytöksiin.

– Kansantanssin C-ohjaajakoulutus 2008. Ryhmien ohjausta Jämsän Tanhuujat ry:ssä 2006 alkaen. Knoppi-ohjaajakoulutus 2014.

– Folkjam -ohjaajakoulutus 2011.

– Mukana Kivipankin Satuverstaassa vuodesta 2005 alkaen.

– Ollut mukana järjestämässä monia tapahtumia. Toiminut myös juontajana.  

– Palkintoja ja tunnustuksia:

Nuorisoseurat, vuoden tanssija 2014

Jämsän aikuinen, tsemppaaja 2015

Keski-Suomen vuoden 2018 nuorisoseuralainen

Jämsän Ämmä -ehdokkuus 2017, 2018

Marjo ja Onni. Kuva: Marjon kotialbumi.
Kuva: Marjon kotialbumi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.