Päijänteen välkettä ja metsän lumoa

Svetlana Ruoho:

Sielunmaisema

Galleria Kivipankki, 13.12.2020 saakka.

Ensimmäisenä huomaa valon. Heti ovella se pysäyttää, ja saa henkäisemään ihastuksesta. Galleria Kivipankin alakerran näyttelytilassa Svetlana Ruohon maalaukset hehkuvat, suorastaan loistavat. Sielunmaisema -niminen näyttely on saanut inspiraationsa Päijänteestä ja keskisuomalaisesta metsämaisemasta, ja luonto tosiaan tuntuu; metsän voi melkein itse haistaa ja auringon aistia.

Jämsäläinen taidemaalari Svetlana Ruoho vietti viime kesänä paljon aikaa mökillä Päijänteen helmassa, teki retkiä rannoille ja saarille, tarkasteli kasveja ja uppoutui luontoon. Keväällä myönnetty työskentelyapuraha mahdollisti keskittymisen maalausprojektiin, jonka antia on nyt nähtävillä Jämsän Galleria Kivipankissa. Jatkossa näyttelyitä on luvassa ensi vuonna ainakin Jyväskylässä sekä Korpilahdella.

– Vesistöt ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja nyt oli hienoa syventyä kunnolla Päijänteen maisemiin. Arvostan sitä miten Suomessa pidetään huolta omasta maasta, ja teokseni ovat samalla kannanotto puhtaan veden ja luonnon puolesta, taiteilija sanoo.

Näyttelyssä on nähtävillä video, jossa Svetlana kertoo omista työskentelymenetelmistään ja ajatuksistaan. Se avaa mielenkiintoisella tavalla tekoprosessia, ja tuo uutta ulottuvuutta myös teoksiin. Svetlana tekee paljon luonnoksia ulkona ja ottaa valokuvia, joiden pohjalta maalaukset lopulta syntyvät.

Svetlana on itse valvomassa näyttelyään, ja juttelee mielellään kävijöiden kanssa. Ihmisten tulkinnat, näkemykset ja pohdinnat ovat taiteilijalle merkityksellisiä, ja monet kohtaamiset ovatkin jääneet mieleen.

– Keskustelut ovat usein hyvin mielenkiintoisia, ja voin saada niiden kautta uusia ajatuksia miten viedä omaa tekemistä eteenpäin.

Kuten Kivipankissakin näkyy, kollaasitekniikan hyödyntäminen, kuten erilaisten luonnonmateriaalien käyttäminen, tuo elävyyttä ja struktuuria maalauksiin. Yksityiskohdissa riittää katseltavaa. Myös näyttelyyn saapuneet Sonja Haromo ja Virpi Pohjonen viihtyvät erinomaisesti Svetlanan maisemien äärellä.

– Kyllähän näitä voisi ihastella vaikka kuinka kauan! Teokset kutsuvat pysähtymään, rauhoittumaan, näissä on ihmeellistä ilmavuutta. Todellisia mindfulness-töitä, kuvia voi vain hengitellä, Virpi juttelee.

Ystävykset kokivat näyttelytilaan saapumisen aivan samoin kuin minäkin – valo ja värit lumosivat heti.

– Juuri tällaista tarvitaan tähän aikaan, piristämään ja tuomaan iloa! Olen liikkunut Päijänteellä paljon, ja nämä teokset kyllä vievät minut heti tuttuihin tunnelmiin, Sonja kommentoi.

Virpi Pohjonen ja Sonja Haromo käyvät mielellään tutustumassa oman paikkakunnan taidenäyttelyihin sekä muuhun kulttuuritarjontaan.

Svetlanan näyttely on upeaa jatkumoa Jämsän kaupungin taidegallerian virkeään syksyyn. Iloitsen suuresti siitä, miten monipuolista ja tasokasta taidetta on kaupungissamme ollut viime aikoina nähtävillä. Tämänhetkinen koronatilanne tuo omat haasteensa, ja rajoituksia noudatetaan ja hygieniasta huolehditaan tarkasti myös Kivipankissa. Sisälle päästetään yleisöä rajoitettu määrä kerrallaan.

Näyttely avoinna 13.12. saakka

ti–su klo 12–18.30.

Vapaa pääsy.

http://www.taideruoho.fi

https://www.facebook.com/GalleriaKivipankki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.