Kivipankissa kukkii kesä

Merja Naroma: Lumoava luonto

Galleria Kivipankki, 21.11.2020 saakka.

Kun Merja Naroma oli pikkuinen tyttö, hän kävi äitinsä kanssa joka viikko Jämsänkoskella Yhtyneitten Paperitehtaitten kasvihuoneella kukkasia ihastelemassa. Isä oli töissä tehtaan hevostalleilla, ja usein tuli kohdattua myös vuorineuvos Juuso Walden. Kerran äiti kertoi Waldenille, miten Merja opetteli kävelemään ja kulki pöydän luota toiselle, pudottaen alas kaiken muun paitsi kukat. Tarina huvitti patruunaa, joka lupasi että pikkuneidille saa hakea kukkia kasvihuoneelta vapaasti, jotta tämän sängyn vieressä olisi aina tuore kimppu. Ja näin tehtiinkin.

Ja niin legendaarisella tehtaanjohtajalla on oma pieni osuutensa siinä, miten Merjasta lopulta tuli puutarha-alan ammattilainen ja taiteilija. Nyt Merjan luontoaiheista taidetta pääsee näkemään Jämsässä Galleria Kivipankissa 21.11. saakka.

Kuva: Studio Henna Viren

Jämsänkoskella syntynyt ja Jämsässä lapsuutensa viettänyt Merja asuu Kouvolassa, mutta edelleen yhteydet synnyinseutuun ovat vahvat.

– Totta kai halusin tuoda näyttelyn juuri tänne, omat juuret merkitsevät minulle valtavasti. Täällä asuu paljon rakkaita ihmisiä, Merja kertoo.

Näyttely on nimeltään Lumoava luonto, ja se on värikäs, ilahduttava tuulahdus kesää keskellä marraskuuta. Monenlaiset maisemat johdattavat katsojaa aina Ranskaan ja Keniaan saakka.  Merja tunnustautuu auringon lapseksi, jolle värit ja valo ovat tärkeitä, ja se kyllä välittyy Kivipankin kattauksesta. Luonto kasveineen kiehtoo taiteilijaa, joka työskentelee piha- ja puutarhasuunnittelun parissa.

Itse asiassa Merja on yrittäjä, jonka Rose Factory on piha- ja puutarhasuunnittelun ja markkinointiviestinnän johtamisen asiantuntijayritys. Sen palveluihin kuuluu myös uniikki kuvataide. Kirjoittaminen on osa työnkuvaa, ja nyt työn alla onkin jo toinen puutarhakirja. Ensimmäinen, Puutarhatuliaisia, ilmestyi 2019.

– Minulle kuvataiteen tekeminen, kirjoittaminen ja puutarhojen suunnittelu ovat kaikki samaa luonnon kuvaamisen taidetta. Kaikki linkittyvät toisiinsa. Jo lapsena piirsin ja maalasin mielelläni, mutta viitisen vuotta sitten löysin tämän ilmaisumuodon uudelleen.

Merja kokeilee erilaisia tekniikoita, hän maalaa esimerkiksi tavallisella kammalla. Toinen menetelmä on valokuvien päälle maalaaminen, ja erilaisten tehosteiden, kuten lasimurskan ja hiekan käyttäminen. Mielenkiintoinen pinta, kolmiulotteisuuden tuntu houkutteleekin pysähtymään teosten äärelle ja tutkimaan niitä tarkemmin. Yksityiskohtia on paljon, ja tauluja kannattaa katsoa ihan läheltä sekä kauempaa.

Näyttelyyn tutustumaan saapunut Vappu Salo tutkii teoksia kiinnostuneena.

– Mielenkiintoista, monia puhuttelevia töitä. Harrastan itsekin kuvataidetta, ja on aina kiinnostavaa tarkastella millaisella tyylillä ja tekniikalla muut työskentelevät, Jämsän kuvataideseura Värinään kuuluva Vappu kommentoi.

Valokuvat, joita Merja käyttää teoksissaan ovat hänen itsensä ottamia. Niitä on kätköissä huima määrä, muun muassa monilta ulkomaanmatkoilta.

– Tiedän hyvin nopeasti, mistä valokuvasta muokkaan taideteoksen, ja näen mielessäni lopputuloksen. Tosin se voi matkan varrella muuttua, mutta visio on olemassa heti alussa. Työskentelen nopeasti, ja meneillään saattaa olla useita projekteja yhtä aikaa.

Työhuone sijaitsee meren rannalla Kotkan saaristossa, ja meri onkin elementti joka lumoaa loputtomiin. Luovuudelle tarvitaan tilaa, ja aava meri on juuri oikeanlainen maisema ruokkimaan sitä.

Kuva: Elina Tikkanen

Merjan tarkoitus on tuottaa iloa taiteellaan, luoda ympärille kauneutta ja valoa. Ja tässä Kivipankissa onnistutaan – näyttelyn kepeys ja värikkyys saa hyvälle tuulelle.

– Voisi sanoa, että mun sanoma on ilo, taiteilija tiivistää.

Lumoava luonto

Galleria Kivipankissa 21.11.2020 saakka

ti-su klo 12–17. Vapaa pääsy!

http://www.rosefactory.fi

https://www.facebook.com/search/top?q=galleria%20kivipankki

merja.naroma@rosefactory.fi

Kuva: Studio Henna Viren

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.