Satusetä iloitsee luovuudesta ja tarinoista

– Hei ope, kerro joku tarina!, on pyyntö jonka jämsäläinen luokanopettaja Markus Ikola kuulee usein. Itse asiassa juuri tällaisista toiveista on saanut alkunsa Markuksen kirjailijantaival. Ope kertoilee tarinoita ja monenlaisia juttuja mielellään, ja niin oppilaat keksivät, että niistähän pitäisi tehdä kirja. Ei hullumpi idea lainkaan!

Jasu mestarimokaaja ilmestyi Kariston kustantamana 2018 ja nyt työn alla on jo sarjan neljäs teos. Jasu on hyväsydäminen koheltaja, jonka kouluarkea, kaverisuhteita ja monenlaisia seikkailuja kirjoissa seurataan. Lapsuus- ja nuoruusajan meininki ja tunnelmat ovat kirjailijalla itsellään hyvin muistissa, joten Jasun edesottamuksien kehittely on luontevaa. Lisäksi tietenkin työelämä alakouluikäisten parissa säilyttää hyvän tuntuman. Oppilailla onkin iso merkitys Markuksen kirjojen syntymiselle.

– Luen kertomuksia oppilaille, ja saan heiltä palautetta ja monia hyviä vinkkejä. Osa on itsekin innostunut kirjoittamisesta, mikä on tietenkin ihan mahtavaa! Luovuus ja kekseliäisyys ovat lempiasioitani, toivoisin että muutkin kokisivat sen ilon. Olen aina tykännyt lukemisesta, ja olen varma, että juuri se on ruokkinut mielikuvitustani, joten kannustan mielelläni myös muita lukemisen pariin. Tarinoita, kaikenlaisia pelejä ja leikkejä olen kehitellyt jo lapsena, se on ollut aina valtavan suuri ilo.

Jasut ovat saaneet myönteisen vastaanoton, enkä yhtään ihmettele. Nyt Jasuista ollaan tekemässä myös äänikirjoja, ja olenkin varma, että ne toimivat luettuina erinomaisesti. Kirjat ovat hauskoja, ja ne sisältävät oivalluksia, jotka huvittavat myös aikuisia. Kiittävää palautetta on tulvinut kaikkialta, ja etenkin jämsäläisten kannustava asenne oman paikkakunnan kirjailijaan on tuntunut hyvältä.

– Esimerkiksi kollegoilta olen saanut oikein mukavaa kommenttia, ja oppilailta myös. Ja on ollut kiva kuulla, kuinka mummot ovat innostuneet Jasuista, ja odottavat jo uutta julkaisua.

Keväällä 2020 ilmestynyt Jasu – Toheloa toimintaa jatkaa samalla linjalla kuin aikaisemmat kaksi osaa. Eli hauskaa menoa, mutta myös pilkahdus asiaa. Sanoman voisi tiivistää ystävyyden merkitykseen ja toisten huomioimiseen. Jasu on nyt kuudesluokkalainen, ja monet kasvamiseen ja kehittymiseen liittyvät asiat ovat luonnollisesti osa tarinaa. ”Riittävä pituus on hyvä saavuttaa, jotta yltää aikuisena ottamaan keksipaketin kaupan hyllyltä. Painoakin on oltava sen verran, jotta ei lennä naapurikuntaan tuulen voimistuessa kohtalaisesta navakaksi.”

Itseäni viehättää Jasuissa näkökulma; hieman villin pojan, joka tarkastelee maailmaa omanlaisestaan lähtökohdasta, ja aikuiset ovat vain sivuhenkilöitä. ”Aikuisen aivot ovat suuremmat kuin lapsen. Siksi ne toimivat kankeammin hoksaamista vaativissa tilanteissa.”

Kirjasta löytyy huomioita, joille naurahtelin ääneen, kuten liikunnan opetussuunnitelmaa käsittelevä kohta: ”Mullistavan kehitelmän mukaan lapsi tulee onnelliseksi, kun se välttelee oikeita pelejä. Arvioi vain taitojaan, joilla ei voi pelata mitään.”

Jasujen lisäksi Markukselta ilmestyi tänä vuonna myös toisenlainen kirja, Presidentti Pentti, joka on suunnattu juuri lukemaan oppineille. Se on osa Kariston helppolukuista Kirjakärpänen-sarjaa. Myös toinen uusi aluevaltaus on tulossa ensi vuonna.

– Kirjoitan tällä hetkellä Jasun lisäksi myös toista teosta, nimittäin nuorille suunnattua dekkaria. Luvassa on siis jännitystä ja seikkailua. Päähenkilöinä ovat kaksoset Kiti ja Karri, jotka muodostavat yksikön nimeltään K2.

Markus kertoo nuorena ahmineensa Viisikoita, Salaisuus-sarjaa ja muuta seikkailukirjallisuutta, josta syttyi ajatus kirjoittaa itse jotain vastaavaa. Voi olla, että K2 tulee kasvamaan kokonaiseksi sarjaksi.

Mielessä muhii myös ajatus aikuisten kirjasta, joka pohjautuisi kirjailijan omaan lapsuuteen ja nuoruuteen. Sen verran uskallan Markuksen suunnitelmista paljastaa, että kirjan idea vaikuttaa äärimmäisen kiehtovalta, ja toivon todella, että joskus pääsisimme sen lukemaan. Itse asiassa uskon vakaasti niin.

(Sitaatit ovat Markus Ikolan kirjasta Jasu – Toheloa toimintaa.)

Satusetä Markus Ikola

– Syntynyt 1966 Lapualla.

– Valmistunut opettajaksi Jyväskylän yliopistosta 1992.

– Muuttanut Jämsään 1996.

– Perheeseen kuuluu vaimo ja aikuiset kaksostytöt.

– Työskentelee Jämsänjoen yhtenäiskoulun opettajana.

– Kirjoittaa Kariston kustantamaa nuortenkirjasarjaa. Tähän mennessä ilmestyneet Jasu mestarimokaaja (2018), Jasu – Pöljiä päiviä (2019) sekä Jasu – Toheloa toimintaa (2020).

– Julkaissut vuonna 2020 myös lastenkirjan Presidentti Pentti.

– Ensi vuonna ilmestyy neljäs Jasu-kirja sekä nuorille suunnattu dekkari.

– Tekee Lukukeskuksen kirjailijavierailuja ympäri Suomen.

https://www.karisto.fi/sivu/kirjailijat/ikola-markus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.