”Mikään muu ei ole tuntunut niin omalta kuin valokuvaaminen”

Minna Karhunen

to all the boys i’ve liked before

Jämsän Luontaispuodin Kammari

näyttely 4.4. saakka.

Nimi kannattaa painaa mieleen, sillä olen varma, että tästä jämsäläislähtöisestä valokuvaajasta kuullaan tulevaisuudessakin: Minna Karhunen.

Vaikka Minna asuukin nykyään Jyväskylässä, hän kokee olevansa vahvasti jämsäläinen. Ei siis mikään ihme, että 22-vuotiaan kuva-artesaanin ensimmäinen oma näyttely on juuri Jämsässä. Paikka on Luontaispuoti, tarkemmin sanottuna puodin kokoustila, mukavan intiimi Kammari.

Vallitsevasta poikkeustilanteesta johtuen en voi kannustaa teitä sankoin joukoin liikkeelle ja näyttelyä katsomaan, mutta sen sijaan voin kertoa kuvin ja sanoin Minnasta ja hänen kuvistaan.

Lapsena Minna kirjoitti kavereiden Ystäväni-kirjoihin haaveammatikseen taiteilija. Piirtämisestä ja maalaamisesta tykännyt tyttö ajatteli tuolloin kuvataiteilijuutta lähinnä maalaamisen kautta, mutta pikkuhiljaa valokuvaaminen tuli mukaan kuvioihin. Yläasteella Minna piti blogia, jota varten napsi kuvia vanhempien pokkarikameralla. Kuvaaminen alkoi kiehtoa enemmän, ja rippilahjarahoilla hän lopulta hankki ensimmäisen järjestelmäkameransa. Ratkaisua ei ole tarvinnut katua.

– Tiesin, että kuvaaminen on mun juttu. Mikään ei ole tuntunut niin omalta kuin valokuvaaminen.

Minnan omakuva. Kyllä valokuvaaminen on unelmani. Toivon, että saan tehdä tätä jatkossakin.”

Kun Minna nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopintojensa jälkeen huomasi, että Jyväskylässä voi opiskella valokuvaamista, päätti hän yrittää: jospa pääsisi kouluun sisään, jospa kuvaamisesta tulisi ammatti. Ja niinhän siinä kävi, että 2019 Minna valmistui Jyväskylän Gradiasta kuva-artesaaniksi.

Nyt takana on jo monenlaisia keikkoja, asiakaskuvausta kuten juhlia ja potretteja, sekä omia taideprojekteja. Taskussa on myös voitto Luovan valokuvauksen keskuksen järjestämässä Jyväskylänsydän24 -kilpailussa, eli 24 tunnin kuvausmaratonissa.

Minna mainitsee tyylinsä elementeiksi eräänlaisen rosoisuuden.

– En halua tyylitellä liikaa tai korjailla virheitä. Rosoja, ja rumuuttakin saa olla.

To all the boys i’ve liked before on Minnan ensimmäinen näyttely, ja Jämsän lisäksi se on esillä Jyväskylässä Galleria Ratamolla. Näyttely sisältää ajatuksia ja tunteita tykästymisestä, ihastumisesta ja rakastumisesta. Unohtamatta niiden huonoja puolia.

Alkunsa näyttely on saanut sydänsurusta.

– Lähdin prosessoimaan suruani kuvaamalla, ja huomasin että tästähän syntyy sarja. Voi olla, että sarja saa vielä joskus jatkoakin.

Itse pidän Minnan tyylistä, ja siitä miten tunnetilat välittyvät kuvien kautta. Katsojalla on riemastuttava tulkinnanvapaus, ja minulle teokset huokuvat tunnetta; iloa, kaipausta, yksinäisyyttä. Pidän myös asetelmista, jotka kutsuvat pysähtymään ja katsomaan tarkemmin.

Tämä tuskin jää Minnan viimeiseksi taideprojektiksi, ja mikä parasta, Minna uskoo että jatkossakin hänen kädenjälkeään pääsee näkemään myös Jämsässä. Sillä välin suosittelen ottamaan Minna Karhunen Photographyn seurantaan sosiaalisessa mediassa, sekä tutustumaan Minnan nettisivuihin:

http://www.minnakarhunen.com/

Minna Karhusen valokuvanäyttely 5.3.-4.4.2020
Luontaispuodin kammari, Koskentie 5, 42100 Jämsä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.