Lukemisen lumoa

Jämsän kirjaston Lukukoukku 13.1.2020

Miten mukavaa onkaan kuunnella, kun joku lukee. Ottaa hyvä asento, vain olla ja nauttia. Jonkun kädet saattavat kaivata samalla tekemistä, jolloin käsityö on varsin toimiva ratkaisu. Tällaisia hetkiä tarjoaa Jämsän kirjaston järjestämät Lukukoukut. Yksi siis lukee, ja muut kuuntelevat.

Idea Lukukoukkuihin on lähtenyt ajatuksesta aikuisille suunnatusta ”satutuokiosta”. Kirjastolta on toivottu rauhallisia tapahtumia, joissa voisi olla vain ja kuunnella lukemista. Lukukoukku vastaa tähän kysyntään täydellisesti; se on oivallinen esimerkki tapahtumasta, jossa ei tarvitse olla toimintaa ja menoa. Sitäkin saattaa kyllä olla luvassa, luetun tekstin muodossa nimittäin.

Mielenkiintoista on se, miten Lukukoukku on aina erilainen. Se on lukijansa näköinen ja oloinen, sillä illan teeman, valitut kirjat ja tekstipätkät saa lukija päättää itse. Kerrottakoon, että olen myös itse saanut kunnian esiintyä Lukukoukussa, ja kokemus oli kerrassaan mahtava.

Maanantaina 13.1. kevään ensimmäisessä Lukukoukussa estradin, eli Teatteri Tenhon näyttämön, valloitti kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen. (Hänet tunnetaan myös Jämsän kaupungin työsuojeluvaltuutettuna sekä kunnallispoliitikkona, kolumnistina ja useiden kulttuurireissujen järjestäjänä.) Tommi, jota voidaan nimittää tapahtuman seremoniamestariksi, kertoi että vuorossa oli Jämsän 11. Lukukoukku. Ensimmäinen järjestettiin vuosi sitten, tammikuussa 2019. Hyvää palautetta on ropissut, joten samalla tiellä on hyvä jatkaa.

Osalla kuulijoista, kuten Saara Peutere-Heikalla ja Kristiina Virtasella, oli käsityöt mukanaan. Saaran näppärissä käsissä syntyi tuubihuivia entisestä puretusta piposta, kun taas Kristiina kutoi pipoa kummitytölleen superkevyestä merinovillaisesta langasta. Ystävykset ovat olleet ennenkin Lukukoukun yleisössä, ja molemmat kiittelivät tapahtumaa kovin.

Saara Peutere-Heikka ja Kristiina Virtanen viihtyivät Lukukoukussa.

Teemana oli tällä kertaa nimet. Perusideana teos, jonka nimessä on etunimi, tai sitten nimillä muuten vain on tekstissä erityistä merkitystä. Illan aloitus oli hilpeä; Tommi luki omasta lempinimestään tarinan, joka löytyy Tommin kirjasta Vain elämää ja muita vähemmän tärkeitä kirjoituksia. Ilta eteni leppoisasti, ja sujuvaa puhetta olisi kuunnellut vaikka kuinka kauan.

Muutama nuorisolle suunnattu kirja oli nappivalinta: usein unohdetaan, että ne sopivat myös aikuisille. Ainakin jämsäläisen kirjailija Markus Ikolan Jasu mestarimokaaja ja Veera Salmen Puluboin ja Ponin kirja upposivat yleisöön. On myös aina hauska kuulla, jos joku kertoo omasta suhteestaan tiettyyn kirjailijaan ja tämän kirjoihin. Tommi paljasti, että löysi Rosa Liksomin teinivuosien innostuksen jälkeen uudelleen tämän Everstinna -romaanin ansiosta.

Lukukoukussa itse kirjojen ja lukemisen lisäksi minua viehättää tunnelma. Se on rauhallinen ja ihmeellisen rentouttava. Aivan kuin tavallisena arki-iltana Jämsän keskustassa olisi avoinna keidas, jossa ei ole kiire minnekään. Me aikuiset emme ehkä kovin usein lue ääneen toisillemme, ehkä sitä pitäisi tehdä enemmän. Siinä on jotain kummallisen kiehtovaa läsnäoloa.

Ja aivan kuten lopussa Tommi mainitsikin, kenties joku kirja herätti uteliaisuuden ja houkutuksen, tai sitten käsityksen, ettei tuo ole minun kirjani. Uskoisin että moni poistui Tenholta kirjavinkkejä mielessään. Osa poistui myös edenneiden käsitöiden kanssa, tai kuten Kristiina: valmiin pipon kera.

Lukukoukut jatkuvat 3.2., tervetuloa mukaan!

Tommin kirjavalinnat:

Tapiainen, Tommi: Vain elämää ja muita vähemmän tärkeitä kirjoituksia
Tavi, Henriikka: Tellervo
Ikola, Markus: Jasu mestarimokaaja
Cleave, Chris: Little Been tarina
Liksom, Rosa: Everstinna
Turunen, Heikki: Hämärätunnin tarinoita
Hotakainen, Kari: Buster Keaton – elämä ja teot
Salmi, Veera: Puluboin ja Ponin kirja
Tavi, Henriikka: Esim. Esa

Tulevat lukukoukut:

maanantai 3.2. Liisa Toivola – Miesten puheet
maanantai 2.3. Sanna Loimusalo
maanantai 23.3. Inkeri Näätsaari ja Vesa Niinikangas
maanantai 6.4. Inkeri Kiuru

Koukut pidetään Teatteri Tenhon tiloissa osoitteessa Säterintie 1. Ne alkavat aina klo 18 ja kestävät reilun tunnin, vapaa pääsy.

https://www.jamsa.fi/palvelut/kirjasto/jamsan-paakirjasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.