Väkevää teatteria tiedossa

J+J Teatteri: Sota-aika

Ensi-ilta 18.1.2020

Kaisa Rantala, Jukka Lahtinen, Marjut Manninen ja Jouni Leppikorpi tähdittävät J+J Teatterin tulevaa näytelmää.

Näin alkuvuoden piristykseksi on J+J Teatteri tarjoilemassa aikamoisen potin. Uskallan väittää, ettei tuleva näytelmä jätä yhtäkään katsojaa kylmäksi. Historia, niin laajemmassa kuin paikallisessakin mittakaavassa, astuu lähelle. Uskallan myös jo tässä vaiheessa luvata, että Sota-aika on aivan huikea.

Risto Hakola osoittaa jälleen kerran taitonsa käsikirjoittajana ja ohjaajana. En voi muuta kuin ihailla Riston kykyä nivoa historialliset tapahtumat ja ihmiskohtalot kiehtovasti yhteen, inhimillisyyttä koskaan unohtamatta. Sota-aika on päätös Riston kirjoittamalle Jämsä-trilogialle, jonka aikaisemmat osat Juuso – viimeinen patruuna sekä Tapaus Isomäki-From 1918 ovat myös melkoisia taidonnäytteitä. Uusimman näytelmän pohja on jykevä: se on tehty 80 vuotta sitten käydyn talvisodan ja veteraanisukupolven muistoksi.

Teatterin monitaituri Risto Hakola ikuistamishommissa.

Sota-aika on musiikkinäytelmä, jonka tapahtumat sijoittuvat pääosin kotirintamalle Jämsään. On äiti, miniä, Karjalasta saapunut evakko sekä sotilas siellä jossain kaukana. Marjut Manninen, Kaisa Rantala, Jouni Leppikorpi ja Jukka Lahtinen tähdittävät näytelmää. Musiikki on suuressa osassa, eikä vähiten äärimmäisen taitavien laulavien näyttelijöiden ansiosta. Ja tietenkin suuri kiitos kuuluu musiikin sovittajalle Matti Ekmanille.

Olen päässyt seuraamaan muutamia harjoituksia, ja joka ikinen kerta vaikutun siitä mitä kuulen ja näen. Kuivin silmin en pysty katsomossa istumaan, ja se on hyvä se. Minulle se on aina merkki suuresta taiteesta. Pidän siitä, että teatteri, musiikki tai mikä tahansa taide, uppoaa syvälle, ravistelee ja vaikuttaa. Herättää ajatuksia ja tunteita, saa miettimään mitä on oikeasti ollut, mitä on nyt. Aihe jo sinänsä on tietenkin riipaiseva.

Näytelmä on koskettanut syvästi myös tekijäporukkaa. Marjut, joka näyttelee sotilaan äitiä Annaa, kertoo, että hänen molemmat pappansa kävivät sodan. Onneksi kirjeenvaihtoa on tuolta ajalta tallessa.

– On niitä kirjeitä tullut nyt luettua, ja muutenkin perehdyttyä sota-aikaan. On hienoa olla tässä mukana, eräänlainen kunnia-asia. Vaikka onhan tämä raskaskin prosessi, mutta niin valtavan antoisa, Marjut juttelee ennen harjoitusten alkua.

Marjut, sekä Kaisa ja Jouni on nähty usein J+J Teatterin lavalla, eikä heidän huikea laulutaitonsa tule katsojille yllätyksenä. Tai ei ainakaan niille, ketkä kävivät katsomassa Riston edellisen näytelmän, Laulavan hoitajan. Jukka sen sijaan on paikkakunnan lavoilla tuoreempi kasvo, sillä hän esiintyi Jämsänkosken teatteritalon estradilla ensimmäistä kertaa viime syksyn farssissa Täydelliset häät.

– Ei Riston tarvinnut paljoa houkutella, heti kun luin käsikirjoituksen olin valmis tulemaan mukaan.

 Esiintymiskokemusta Jukalta löytyy vaikka kuinka, ja kun tämä mies kajauttaa ilmoille ensimmäiset sävelet, käy heti selväksi että lauluääntä ja taitoa piisaa. Kylmät väreet taattu.

Itse asiassa se taisi olla Kaisa, joka kiteytti hahmonsa Marian, ja siinä samalla koko näytelmän osuvalla sanalla, jonka olen heti valmis allekirjoittamaan. Sieluunkäypä. Sitä tämä takuulla on, sieluun asti käyvää.

Ensi-ilta lauantaina 18.1. klo 15.

Muut esitykset: TI 21.1. klo 19, TO 23.1. klo 19, LA 25.1. klo 17 (LM), SU 26.1. klo 15, TI 28.1. klo 19, KE 29.1. klo 19, SU 2.2. klo 15, TI 4.2. klo 19, TO 6.2. klo 19, TI 11.2. klo 19, TO 13.2. klo 19, LA 15.2. klo 15, SU 16.2. klo 15, TI 18.2. klo 19, TO 20.2. klo 19.

Osissa: Marjut Manninen (sotilaan äiti), Kaisa Rantala (sotilaan puoliso), Jouni Leppikorpi (karjalainen evakko) ja Jukka Lahtinen (sotilas)

Käsikirjoitus ja ohjaus: Risto Hakola

Musiikin sovitus: Matti Ekman

Puvustus: Kaija El Ibourki

Valot ja äänet: Jon Pettersson

Koreografia: Marjo Örn

Harjoitusajan kuiskaus ja järjestelyt: Aija Heino

Tuotanto: J+J Teatteri ja Jämsänjokilaakson Teatterin Tuki ry, tuottaja Risto Hakola.

http://www.jjteatteri.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.