Huopaa ylle ja alle

Filtti ry

Huopaa päästä varpaisiin

Galleria Kivipankki

avoinna 7.8.2022 saakka

Galleria Kivipankissa hurmaannutaan jälleen huovasta, kun nähtävillä on Suomen Huopayhdistys Filtin kansainvälinen näyttely. Tällä kertaa teemana ovat asut ja asusteet, josta kertoo myös näyttelyn nimi Huopaa päästä varpaisiin. Aika moni liittää huovan ensimmäisenä huopatossuihin, mutta nyt ei itse asiassa ole esillä ainoitakaan huopikkaita tai tossuja, vaan jotain aivan muuta.

Shakin kuningatar: Kit Wejhe, Ina Nørgaard, Sophie Holmblad. Kaulakoru: Karen Kristensen, puku ja hiuspanta: Kit Wejhe.

Näyttelykoordinaattori Sirpa Mäntylä on erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen, joka onkin jo saanut paljon positiivista palautetta värikkyydestään ja monipuolisuudestaan.

– Esillä on 88 teosta, Filtin sekä tanskalaisen huopayhdistys Griman jäseniltä. Grima on aktiivinen toimija, ja itse asiassa he lähettivät yli 50 työtä näyttelyyn. Jyryttäjänä toimi Johanna Alho, J. Alhon huopatehtaalta tuttu huopa-alan ammattilainen ja yrittäjä.

Pontso: Britta Hæstrup, puku: Irene Bøgsted
Anne-Mari Ohra-aho
Laukut, useita tekijöitä.

Kivipankissa huomaa jo ensisilmäyksellä, miten monenlaista vaatetta ja asustetta huovasta todella voidaan tehdä. Se ei tarkoita ainoastaan paksuja kankaita ja lämpöä, vaan myös keveyttä ja ilmavuutta. Hattuja, huiveja, hameita, jakkuja, kasseja, hiuspantoja – vaikka mitä!

Luovuuden rinnalla monenlaiset tekniikat, kirjailut ja yhdistelyt kertovat taituruudesta ja materiaalin hallinnasta. Uskon, että näyttelyssä riittää ihasteltavaa käsityöalan taitajille, ketkä ymmärtävät teknisen toteutuksen päälle, mutta myös meille muille, ketkä vain nauttivat väreistä ja muodoista.

Kaupungin 15-vuotiaat kesätyöläiset Linda Salonen ja Senni Ahlholm viettävät kolme viikkoa näyttelyvalvojan tehtävissä. Pesti on ihan mieleinen, ja jo heti ensimmäisenä työpäivänä huovasta on opittu paljon uutta.

– Ennestään huopa on ollut tuttu lähinnä huopatossujen kautta, ja koulussa ollaan huovutettu. Mutta täällä ollaan nähty miten hienoja muitakin juttuja voidaan huovasta tehdä, tytöt juttelevat.

Kivipankki on Lindalle ja Sennille rakennuksena tuttu ennestään, ainakin koulun kanssa siellä on joskus tullut käytyä. Ja myös Satuverstas kuulostaa tutulta tapahtumalta, joten pienenä ollaan saatettu olla mukana menossa.

Linda ja Senni ovat kaupungin kesätyöntekijöitä, ja valvovat näyttelyä kolme viikkoa.
Jakku: Kit Wejhe

Kivipankin näyttely on hyvä muistutus huovan monista käyttömahdollisuuksista, ja sen taipuisuudesta. Sirpa kertoo, että huovuttaminen on ollut hieman alamaissa, mutta monet merkit maailmalla osoittavat tilanteen olevan muuttumassa.

– Tämä on aina tällaista aaltoliikettä. Nyt esimerkiksi Englannissa on selvästi kansainvälinen yhteistyö vahvistumassa, se on hyvä signaali myös laajemmin. Pintakirjailut sekä erilaisten materiaalien yhdistely on tehnyt huovasta viime aikoina uudella tavalla kiinnostavaa. Kyllä huopa pitää pintansa, ja lähtee uuteen nousuun!

Tähän on helppo uskoa, kun kurkistaa Kivipankkiin. Ja kannattaa kurkistella myös Kivipankin pihamaalle, missä huopa on hyvin konkreettisesti yhteydessä ympäristöönsä.

Suomen Huopayhdistys Filtti kokoaa verkostoonsa huovuttajat, taiteilijat, käsityöläiset, opettajat, ohjaajat ja villantuottajat. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus on edistää jäsenten välistä yhteistyötä, ammattitaitoa ja ammatin harjoittamiseen liittyviä yleisiä ja yhteisiä etuja, tukea näyttelytoimintaa, järjestää huovutuskursseja ja -työpajoja sekä tiedottaa kotimaisista ja kansainvälisistä tapahtumista, näyttelyistä ja kilpailuista.

Suomen Huopayhdistys Filtti ry

Kivipankki Gallery
Seppolantie 7, Jämsä
Puh. +358 (0)40 712 2495
Avoinna päivittäin su-pe 12-16, la 12-17
Vapaa sisäänpääsy
Listätietoja +358 (0)45 130 4777, info@filtti.fi

Leena Aaltio
Eija Pirttilahti
Anne-Mari Ohra-aho
Conni Romme, Tiina Mäki
Sirpa Mäntylä, Conni Romme
Kit Wejhe
Joanna Jompan
Lis Hansen
Ritva Heino

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.