Kihelmöivää jännitystä syksyyn

Tunnelma tihenee; kuka on kuka, mitä oikeastaan on tapahtunut? Ihmisiä on koolla täysihoitolassa, ja myrsky ulvoo ulkona. Monenlaisia jännitteitä ilmenee pikkuhiljaa, kun salaisuuksia aletaan kaivella päivänvaloon. Tämän enempää en halua la 23.10. ensi-iltaan saapuvasta Teatteri Tenhon näytelmästä paljastaa, nimittäin nyt ollaan todellisen jännitysklassikon äärellä.

Agatha Christie (1890-1976) on dekkarikirjallisuuden lienee tunnetuin nimi; tuotantoon kuuluvat muun muassa Eikä yksikään pelastunut, Idän pikajunan arvoitus ja Kuolema Niilillä ja rakastetut etsivä­hahmot Hercule Poirot ja Neiti Marple. Ja nyt Tenhon väki tuo meidän iloksemme Hiirenloukun, joka sai kantaesityksensä 1952 – valtavan suosittu näytelmä, itse asiassa maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty.

Christie itse toivoi, ettei novelliksi muokattua tekstiä julkaista Britanniassa niin kauan kuin näytelmää esitetään. Tätä on noudatettu ainakin vuoteen 2014 asti. On myös perinne, jonka mukaan näytelmän nähneitä pyydetään pitämään murhaajan henkilöllisyys salassa muilta.

Ippa Palmgren, Päivi Himanen, Veera Lehtinen ja Reijo Himanen tähdittävät Hiirenloukkua.
Ohjaaja Reko Himanen nähdään myös lavalla.

– Halusimme tehdä jännitysnäytelmän, niitä ei ihan hirveästi ole Jämsässä esitetty. Meidän Leikkimurha vuodelta 2016 sai tosi hyvän vastaanoton, ja ajattelimme että nyt on jännityksen vuoro. Löysin tämän tekstin, kyseessä on Aino Piirolan suomennos vuodelta 2019, ja innostuimme heti koko porukka, Reko Himanen, toinen ohjaajista, kertoo.

Reko jakaa ohjaajansaappaat Päivi Himasen kanssa, joka tunnustautuu Christie-faniksi. Hänen äitinsä aikoinaan tykkäsi valtavasti dekkarirouvan kirjoista, ja sieltä into tarttui myös tyttäreen.

– Hyvin kirjoitettuja, yllättäviä käänteitä, taitavasti luotuja jännitteitä. Ja tätä kaikkea on myös Hiirenloukussa, Päivi kommentoi. Mikään helppo homma ei jännityksen luominen teatterinlavalle suinkaan ole, keskittyminen ja ajoitukset nousevat tärkeään asemaan. Reko myöntää, että kyseessä on työläin Tenhon näytelmistä: efektit, äänet ja tarkkuus tekstin kanssa ovat aivan uudella tasolla.

Levi Mikkonen ja Veera Lehtinen ovat harrastaneet teatteria jo vuosia.

Ohjaajakaksikko kehuu porukan motivaatiota sekä kärsivällisyyttä. Alun perin ensi-illan piti olla huhtikuussa, joten harjoitukset starttasivat jo tammikuussa. Oman haasteensa harjoituskauteen on tuonut aikataulujen sovittelu, sillä joukon nuorimmat opiskelevat muualla. Veera Lehtinen aloitti syksyllä opinnot Vierumäellä, mutta se ei ole himmentänyt halua olla mukana Jämsän teatterikentällä.

– Ensimmäistä kertaa olen jännitysnäytelmässä, tosi mielenkiintoista on ollut. Hahmoni on melko salaperäinen, Veera paljastaa.

Levi Mikkonen puolestaan opiskelee Tampereella ilmaisutaidon lukiossa. Teatterin yhdistäminen opintoihin ja välimatkan kulkemiseen ei kuitenkaan tunnu liian raskaalta.

– Kyllä tämä enemmän antaa energiaa kuin vie sitä. Olen nyt ensimmäistä kertaa lavalla aikuisten teatteriporukassa, ja mukavaa on ollut. Hahmoon mennään tässä syvemmälle, se on kiinnostavaa.

Reijo Himanen, Ippa Palmgren, Matti Ruokolahti, Pauli Tamminen ja Päivi Himanen.

En halua paljastaa itse näytelmästä enempää, mutta sen voin kertoa, että luvassa on aidosti yllättävä, jännittävä ja kiehtova esitys. Psykologista ulottuvuutta on myös, joten vaikka ei olisikaan dekkareiden fani, uskon että Hiirenloukusta saa irti paljon.

https://www.teatteritenho.fi/

Agatha Christie: Hiirenloukku

Suomennos: Aino Piirola

Ohjaus: Päivi ja Reko Himanen

Ensi-ilta la 23.10.2021 klo 16

Muut esitykset:

to 28.10. klo 18.30
su 31.10. klo 16
to 4.11. klo 18.30
la 6.11. klo 16
su 7.11. klo 16
to 11.11. klo 18.30
su 14.11. klo 16
to 18.11. klo 18.30
la 20.11. klo 16
su 21.11. klo 16
to 25.11. klo 18.30
la 27.11. klo 16

Rooleissa: Ippa Palmgren, Levi Mikkonen, Matti Ruokolahti, Reijo Himanen, Veera Lehtinen, Pauli Tamminen, Päivi Himanen ja Reko Himanen.

Valot ja äänet: Kaappo Kasesniemi

Lavastus: Sami Kallio

Esitys ei sovellu alle 13-vuotiaille

Lippuvaraukset: 0400 505 255 tai teatteritenho@gmail.com

Esityksen kesto: 2 tuntia 20 minuuttia (sis.väliajan)

Väliajalla toimii kahvio.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.