Kauneutta moottorisahalla

Eine ja Susanna Rautasaari:

puuveistoksia ja -tauluja

Galleria Kivipankki

avoinna 31.8.2021 saakka.

Kun näkee ensimmäistä kertaa Galleria Kivipankin valloittaneet puiset eläinhahmot, ei ihan heti arvaisi millä menetelmällä ne ovat syntyneet. Itse asiassa kun katsoo yksityiskohtia, ilmeikkyyttä ja asentoja, mieleen ei todellakaan tule moottorisaha.

Mutta tämän kaksikon, Eine Rautasaaren ja Susanna Rautasaaren, käsissä moottorisaha on jotain aivan muuta kuin ronski työkone puun kaatoon, se on väline jonka avulla tehdään taidetta. Veistoksia, jotka levittävät ympärilleen hyvää mieltä ja tunnelmaa.

Susanna Rautasaari ja hevoset, takana näyttelyn toinen veistotaiteilija, Eine Rautasaari.
Einen kettu.

Petäjävedellä asuva Eine on tehnyt jo kymmenen vuotta moottorisahaveistoksia, ja kolmisen vuotta sitten hän innosti myös tyttärensä Susannan alalle.

– Ensin sain lainaksi äidiltä sähkösahan. Huomasin että homma on hallittavissa, ja jäin saman tien koukkuun. Sittemmin sain lahjaksi oman Stihlin ja nyt olen viime vuodet toiminut yrittäjänä, teen siis äitini tavoin tilauksesta erilaisia puuveistoksia, Susanna kertoo.

Kivipankissa on nähtävillä jämsäläiseltä Susannalta myös toisenlaisia taidonnäytteitä, pyrografiateoksia, eli kolvintapaisella terällä piirrettyjä puutauluja. Piirtojälki syntyy puupinnan kuumentamisesta. Todella yksityiskohtaiset taulut esittävät muun muassa lapsia, ja niiden äärimmäinen realistisuus on suorastaan huikeaa. Kuten Eine kertoikin, Susanna on erittäin taitava piirtäjä.

– Tiesin että Susannalla on mahdollisuudet tälle alalle, tiesin että hän hallitsee muotokielen, hahmottamisen ja piirtämisen.

Susanna taiteilee myös pyrografiaa.

Hevoset ovat tärkeä osa Susannan elämää, ja se näkyy myös hänen taiteessaan ja Kivipankin upeissa hevosveistoksissa. Eine ja Susanna kumpikin tekevät paljon tilaustöitä, ja osa näyttelyn teoksista onkin lainassa yksityiskokoelmista.

– Minulta pyydetään eniten veistoksia omista lemmikeistä, kuten koirista ja hevosista. Joten usein mallina on jollekulle hyvin rakas eläin. Yritän aina parhaani mukaan tavoittaa kyseisen eläimen olemuksen ja tunnelman mitä asiakas hakee, ja jos siihen ei olla tyytyväisiä ei teosta ole tietenkään pakko ostaa, Susanna selventää.

Susannan tytär Eerika Jokinen asettuu tottuneesti hevosen selkään.

Eine tekee usein muun muassa lahjaksi pyydettyjä eläinhahmoja, joskus toiveet ovat hyvinkin tarkat, joskus taas höllemmät. Suosituin aihe on jo kauan ollut karhu. Kivipankissa oleva keiju puolestaan on yksi haastavimmista töistä mitä Eine on tehnyt.

– Tilaaja halusi keijukaishahmon, josta välittyy läsnäolo, lempeys, luonto ja perhoset. Jokainen saa itse tulkita, miten onnistuin tehtävässä, Eine hymyilee.

Puu materiaalina on haastavuudessaan kiehtova. Kaksikkoa viehättää puun elävyys, kestävyys, kauniit muodot sekä yllätykset. Koskaan ei voi tietää mitä kaikkea tulee vastaan, miten puun syyt ja oksakohdat menevät, ja mitä kaikkea sisällä onkaan. Luoteja, piikkilankaa ja vaikkapa nauloja on löytynyt kesken työstämisen.

Pääasia on aina kunnioittaa puuta.

– Käytämme paljon niin sanottua jätepuuta, joka ei kelpaa muuhun hyötykäyttöön. Annamme vanhalle puulle uuden elämän toisessa muodossa, naiset kommentoivat.

Kivipankin näyttely kertoo moottorisahataiteen moninaisuudesta: tutun karhun rinnalla nähdään esimerkiksi joutsen, oravia, kukko, lammas, hevosia, koiria ja susi. Pyrografiateokset seinillä tuovat vielä oman ulottuvuutensa kokonaisuuteen. Elokuu on aikaa käydä tutustumassa näyttelyyn, jota voin todella lämpimästi suositella.

Avoinna 31.8.2021 asti, ti-su klo 12–17

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.