Valon kuvaamista ja ohikiitäviä hetkiä

(Kuva: Kimmo Rampanen)

Luonto ja luontokuva

Jämsänkosken teatteritalo

26.9.2020

Tiedätte varmasti sen tunteen, kun valokuva sykähdyttää, häikäisee, pakottaa pysähtymään ja katsomaan. Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten hienosti on hetki vangittu; ilmaistu ja kerrottu jotain oleellista. Aika usein näin tapahtuu hyvän luontokuvan äärellä. Luontokuvia päästiin ihastelemaan Jämsänkosken teatteritalolla viime lauantaina 26.9. Luonto ja luontokuva -tapahtumassa, jonka järjestivät Vekkulan kyläyhdistys, Jämsänseudun Kameraseura ja Suomen Luonnonsuojeluliitto Jämsän seutu.

– Tämä on kuudes kerta. Meitä on tällä kertaa kolme valokuvaajaa, minä, Jussi Murtosaari ja Jaana Kotamäki pitämässä kuvaesityksiä, jämsänkoskelainen Kimmo Rampanen kertoi. (Tämän jutun upea kansikuva Jämsänjoelta on muuten Kimmon ottama.)

Jussi Murtosaari, Jaana Kotamäki ja Kimmo Rampanen esiintyivät luontokuvatapahtumassa.

Kaikki sai alkunsa Vekkulasta.

– Se taisi olla Lindemanin Jukka, joka sanoi että jokin tapahtuma pitäisi olla. Luonto on meillä Vekkulassa lähellä ja tärkeä osa elämää, ja niin ajatus johti tähän. Sama porukka on alusta asti ollut mukana puuhaamassa, muisteli Matti Salminen.

Kimmon oma kuvaaminen on alkanut nimenomaan luontokuvauksesta, ja reilut viisi vuotta mies on ahertanut paikallisen Kuvapalvelu OK:n yrittäjänä. Edelleen luonnon kuvaaminen kiehtoo, ja usein Kimmo lähteekin kameran kanssa ulos. Kuvauksellisia paikkoja ei tarvitse etsiä kaukaa, vaan niitä tulee vastaan ihan omassa kotipihassa.

– Maisemat, vesistöt, etenkin kosket ja hetkelliset sääilmiöt kiinnostavat erityisesti. Aina kun vain mahdollista ja keli on suotuisa, lähden kuvaamaan. Juuri oikeanlainen hetki kuvaa ajatellen voi olla todella lyhyt, valo on oleellinen asia, tämä on valon kuvaamista.

Kuva: Kimmo Rampanen
Kuva: Kimmo Rampanen

Jyväskyläläinen Jussi Murtosaari on tunnettu etenkin maineikkaista eläinkuvistaan. Hän myös opettaa valokuvaamista, ja lisäksi on kirjoittanut useita luontoa käsitteleviä artikkeleita eri lehtiin ja julkaissut tietokirjoja.

– Kyllä eläimet ovat se omin kuvausjuttuni. Tykkään eläimistä, ja on mukava näyttää myös muille mitä kaikkea luonnosta löytyy. Kaikenlaisia eläimiä on tullut vuosien saatossa kuvattua, päiväperhosia ehkä eniten, Jussi jutteli.

Kuva: Jussi Murtosaari
Kuva: Jussi Murtosaari

Turusta asti matkannut Jaana Kotamäki esitteli hieman toisenlaista, perinteisestä tyylistä poikkeavaa linjaa. Jaana on monipuolinen valokuvauksen ammattilainen, taiteilija, kirjoittaja sekä kouluttaja, jolta on tänä vuonna ilmestynyt esikoisteos, taidekirja Luonnon siveltimellä.

– Erityisen tärkeää minulle on tunteen, tunnelman välittäminen. Alun perin aloitin luontokuvaamisen perinteisellä, dokumentaarisella tavalla, ja toki sitä teen edelleenkin. Mutta nykyään erityisen lähellä sydäntä on impressionistiset ICM-valokuvat, mikä tarkoittaa pitkää valotusaikaa ja kameran hallittua liikettä.

Kuva: Jaana Kotamäki
Kuva: Jaana Kotamäki

Jouko Lahtinen, Olli Teno, Ari Havumäki ja Juha Vuorela ovat Jussin kurssilaisia, jotka saapuivat paikalle Jyväskylästä sekä Hankasalmelta. Luontokuvauksesta kiinnostunut nelikkö kertoi saaneensa uutta inspiraatiota tapahtumasta, kannustusta ja intoa harrastukseen.

– Luontokuvauksessa kiehtoo sen haastavuus, täydellisyyteen ei pääse koskaan. Onhan se palkitsevaa, se on hieno tunne kun onnistuu saamaan kuvan johon voi olla tyytyväinen, pohti Jouko.

Joukoa kiehtoo etenkin lintujen taltioiminen, Juha puolestaan paljasti että haaveena olisi saada kuva sudesta. Miehet ovat viettäneet lukemattomia tunteja kameran kanssa kuvauskojussa odottaen hipihiljaa eläimiä.

– Kerran olin kuvaamassa ahmaa, seitsemän tuntia olin kojussa, ja ehkä viisitoista minuuttia oli varsinaista kuvausaikaa. Mutta oli se sen arvoista, Juha selitti.

Jouko Lahtinen, Olli Teno, Ari Havumäki ja Juha Vuorela.

Päivän aikana julkistettiin myös Kuvakisa 2020 -kilpailussa parhaiten menestyneet. Aiheena oli vuodenaika, ja noin 350 kuvan joukosta kolmanneksi ja toiseksi ylsivät Timo Luukkasen ottamat valokuvat saimaannorpasta, kun taas tuomariston mielestä yksimieliseen voittoon kipusi Tommi Alatalon Muuttohaukat.

1. sija. Kuva: Tommi Alatalo
2. sija. Kuva: Timo Luukkanen
3. sija. Kuva: Timo Luukkanen

Tapahtuma saanee jatkoa ensi syksynä, joten jo tässä vaiheessa kannattaa painaa asia mieleen. Taidokkaiden, sykähdyttävien, jopa liikuttavien valokuvien parissa vierähtää helposti tuntikausia.

https://www.ok-kuva.com/

https://www.jaanakotamaki.com/

https://www.jussimurtosaari.fi/

Kuva: Jussi Murtosaari
Kuva: Jussi Murtosaari
Kuva: Kimmo Rampanen
Kuva: Kimmo Rampanen
Kuva: Kimmo Rampanen
Kuva: Kimmo Rampanen
Kuva: Kimmo Rampanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.