Nuoruus säkenöi J+J Teatterissa

J+J Teatterin nuoret (NuTe)

Ei elämää vaan koulua varten

Ensi-ilta 13.5.2023,

esitykset 26.5.2023 saakka.

Kulisseissa käy melkoinen säpinä. Etsitään tarpeistoa, pohditaan vielä kerran paikkoja ja kulkua, sekä säädetään lavasteiden kanssa. Iloinen puheensorina täyttää teatterin, jossa ihan pian alkaa kenraaliharjoitukset. Ensi-ilta on lauantaina 13.5.2023.

– Säpinää on itse asiassa meidän ensimmäinen biisi, sehän sopii tähän tilanteeseen oikein hyvin, ohjaaja Maria Telén nauraa työn touhun lomassa.

Olen saanut kunnian tulla kameran kera seuraamaan J+J Teatterin nuorten ryhmän, NuTen, Ei elämää vaan koulua varten -näytelmän kenraalia. Luvassa on Elina Kilkun kirjoittama räväkkä komedia nuorten elämästä.

– Teksti on rohkea, nauretaan itselle ja vähän myös muille. On mahtavaa miten nuoret laittavat itsensä peliin, heittäytyvät täysillä. Arvostan suuresti, aivan upea porukka ja ote tekemiseen, Maria kehuu.

Saman käsikirjoittajan Too School for Cool -näytelmä nähtiin NuTessa vuonna 2018 Marian ohjaamana, ja koskapa se onnistui suorastaan järisyttävän hyvin, syntyi ajatus tarttua myös toiseen Kilkun tekstiin. Lopulta nuoret itse äänestivät tarjolla olevista käsikirjoituksista, ja Ei elämää vaan koulua varten voitti. Toiveissa oli, että päästään laulamaan ja tanssimaan, ja nyt päästään!

Lavalla säteilee 13 näyttelijää, ikähaarukaltaan 13–19 vuotta. Osa on jo konkareita, osa ensikertalaisia. Neea Pahula, 13, on ollut jo kauan kiinnostunut teatterista ja musiikista, ja viime kesänä hän osallistui Teatteri Tenhon teatterileirille.

– Tykkäsin tosi paljon, ja siitä innostuneena päätin lähteä mukaan nuorten ryhmään. En tuntenut täältä ennestään ketään, ja kyllähän se ajatus ensin vähän jännitti. Mutta mut otettiin heti tosi hyvin vastaan, ja nyt olen saanut täältä kavereita. Aivan ihana porukka kaikin puolin, kaikki otetaan huomioon ja ollaan positiivisia. Todellakin aion jatkaa näyttelemistä, tämä on ollut aivan ihanaa.

Myös Aliisa Karppinen, 16, on ensimmäistä kertaa J+J Teatterin lavalla. Vinkin teatteriharrastuksesta hän sai koulusta.

– Itseilmaisu ja luova tekeminen on kiinnostanut jo pitkään. Onneksi lähdin tähän mukaan, uskon, että tämä on harrastus josta on paljon hyötyä ja iloa, aion ehdottomasti jatkaa. Tuntuu omalta jutulta.

Konkariosastoa edustaa 18-vuotias Kaappo Kasesniemi, joka muistelee että teatteriharrastusta on takana ainakin kahdeksan vuotta. Porukan hyvä yhteishenki saa kehuja, kuten myös näytelmä itsessään.

– Komediaa on luvassa, mutta kyllä tässä pyritään myös herättämään ajatuksia ja antaa katsojille pohdittavaa.

Mutta nyt säpinä rauhoittuu, esirippu sulkeutuu ja sen taakse porukka kokoontuu Marian johdolla. Vielä viimeiset supinat ja sitten on täysin hiljaista. Ja sit mennään!

Kaappon lupailemaa hauskaa sekä pohdittavaa totisesti riittää. Nuorten elämästä nähdään monenlaisia vilauksia, tilanteita joissa usein herkullisella ironialla käsitellään muun muassa ihmissuhteita, aikuisia, koulua ja kasvamista. Myös epätasa-arvo, yksinäisyys ja ennakkoluulot saavat osansa.

Näytelmä ei sovi lapsille aiheiden ja kielenkäytön vuoksi, mutta ihan kaikille muille voin tätä todellakin suositella. Myös meille keski-ikäisille ja sitä vanhemmille, sillä tämä saattaa valottaa nuoruudesta jotain uuttakin.

Nuoret tekevät todella hienoa työtä, ja jokainen heistä loistaa lavalla. Kannattaa mennä itse ottamaan asiasta selvää – meillä täällä Jämsässä kasvaa taitava, rohkea, luova ja teatteria suurella sydämellä tekevä sukupolvi.

Käsikirjoitus: Elina Kilkku
Ohjaus: Maria Telén
Rooleissa: Jesse Sipovaara, Emilia Lindroos, Matias Könkkölä, Maisa Kanerva, Sofia Selenius, Aino Kuronen, Kaappo Kasesniemi, Silja Piirainen, Neea Pahula, Olli Veijanen, Aliisa Karppinen, Elli Sipponen ja Iida Lahtinen.

Laulujen taustamusiikki: Paikkakunnan Pojat

Laulut: Maukka Perusjätkä – Säpinää, Tehosekoitin – Maailma on sun, Tiktak – Heilutaan, Haloo Helsinki – Laula lujempaa

La 13.5. ensi-ilta klo 16
Ma 15.5. koululaisnäytös klo 9
Pe 19.5. iltanäytös klo 19
Ma 22.5. koululaisnäytös klo 9
Ti 23.5. koululaisnäytös klo 9
Ke 24.5. iltanäytös klo 19
To 25.5. iltanäytös klo 19
Pe 26.5. iltanäytös klo 19

Hinnat:
Aikuiset 10e
Nuoret 8e
Varaukset:
050 466 9627 tai toimisto@jjteatteri.fi

Jämsänkosken teatteritalo
Kauppakuja 3
42300 Jämsänkoski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.